FOTO Venezuelská mena rapídne stráca hodnotu: Neuveríte, čo domáci vyrábajú z bankoviek!

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 13:00 • 2 min
FOTO Venezuelská mena rapídne stráca hodnotu: Neuveríte, čo domáci vyrábajú z bankoviek!

Venezuelský bolívar takmer úplne prišiel o svoju hodnotu, využitie teda nachádza v inej oblasti, ako v bankovníctve.

slovakia

left justify in out

Venezuelu postihla hyperinflácia, v dôsledku čoho hodnota peňazí klesla na minimum. Pokiaľ si chcete niečo kúpiť, nikto sa viac nezdržiava prerátavaním hrubých zväzkov bankoviek, jednoducho sa vážia. Aby sme si to vedeli lepšie predstaviť, jedno euro vyjde v prepočte na približne 61 miliárd bolívarov. Masívna ekonomická kríza, ktorá krajinu sužuje, preto núti mnohých obyvateľov odchádzať za prácou do zahraničia. Medzi nimi sú však aj kreatívci ťažiaci práve z prepadu hodnoty bolívaru.

 

Patrí k nim aj Jesus Campos, ktorý každé ráno zbalí svoje výrobky a spolu s manželkou ich odchádza predávať do Kolumbie. Na výrobu jednej veľkej kabelky použije 800 bolívarov, za ktoré by si doma nedokázal kúpiť ani nealkoholický nápoj. Predá ju približne za 8,6 eura, čo je už suma dostatočná napríklad na nákup kilogramu hovädzieho mäsa.

 

"Niekedy sa ma ľudia pýtajú, či je to vyrobené z fotokópií bolívarov. Ale to by vôbec nebolo výhodné. Lacnejšie je používať pravú menu," vysvetľuje Campos.

 

Remeselník pred štyrmi mesiacmi začal predávať ryžový puding, pričom zákazníci mu platili vreciami 100-bolívarových bankoviek. Mnohé úrady ich odmietli akceptovať, preto sa rozhodol, že ich hodnotu zvýši po svojom.

 

Zatiaľ sa mu to darí. Ako uviedol, vďaka taškám z bankoviek má on i jeho rodina konečne čo jesť a môžu si dovoliť aj skromné, no slušné bývanie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies