FOTO V tuneli Bôrik si vyskúšali zásah v prípade nehody cisterny

NETKY.SK • 25 September 2017, 12:31 • 2 min
FOTO V tuneli Bôrik si vyskúšali zásah v prípade nehody cisterny

POPRAD – Simulovaná nehoda cisterny prepravujúcej nebezpečný náklad v tuneli Bôrik na úseku D1 Mengusovce – Jánovce dnes preverila súčinnosť zložiek Integrovaného záchranného systému (IZS) a Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

slovakia

left justify in out

Aj keď sa takáto nehoda v diaľničnom tuneli na Slovensku ešte nestala, podľa NDS je veľmi dôležité vykonávať taktické cvičenia pravidelne s cieľom zosúladiť zodpovedné zložky.

 

„Pri preprave nebezpečnej látky v pravej tunelovej rúre tunela havarovala automobilová cisterna. V dôsledku nárazu sa poškodil plášť cisterny a začala vytekať prepravovaná nebezpečná látka, benzén. Účelom cvičenia bolo preveriť tak vhodnosť využitia a stav technických prostriedkov zainteresovaných zložiek, ako aj ich schopnosť rýchlo a efektívne v takejto situácii konať,“ opísala scenár cvičenia v tlačovej správe Michaela Michalová, hovorkyňa NDS, ktorá akciu organizovala.

Tunel Bôrik bol vôbec prvým tunelom, v ktorom bola preprava nebezpečných vecí (ADR) povolená. Nasledovali ďalšie tri tunely, a to Šibenik, Svrčinovec a Poľana.

 

„To, či bude preprava nebezpečných vecí cez tunel povolená, závisí od výsledkov rizikovej analýzy. Zohľadňuje sa mnoho faktorov, hlavnými sú intenzita dopravy v tuneli, podiel nákladnej dopravy, smerové a výškové usporiadanie tunela, vzdialenosť únikových východov, počet tunelových rúr či technologické vybavenie tunela, pričom zabezpečené musí byť oddelenie prípadných vytečených kvapalín do špeciálnej záchytnej nádrže,“ vysvetlila hovorkyňa NDS.

Tunel Bôrik s dĺžkou 1 000 metrov bol otvorený v roku 2009, vedie pod vrchol Bôrik v pohorí Kozie chrbty. Povolenie na prepravu ADR má od roku 2014. Tunel je je dnes uzavretý do 14:00, v predchádzajúcich dňoch v ňom NDS realizovala jesennú údržbu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies