BRATISLAVA – Príprava jedál vo francúzskej kuchyni má svoje typické znaky. Základnými surovinami sú hydina, baranie, hovädzie a teľacie mäso, ryby, ovocie, zelenina, maslo a olivový olej.
Cibuľová polievka
Suroviny:
2 väčšie cibule, 1 PL masla, 1 ČL hladkej múky,1 liter vývaru, soľ, korenie, 4 rožky, syr na strúhanie, olivový olej,
Príprava:
1. Cibuľu očistíme, nakrájame na pol kolieska a opražíme na masle.
2. Poprášime múkou, zalejeme vývarom a varíme asi 25 minút. Dochutíme soľou.
3. Medzi tým rožky nakrájame na kolieska a z oboch strán opečieme na oleji.
Poukladáme na naservírovanú polievku a posypeme strúhaným syrom.
Rybie filé na francúzsky spôsob
Suroviny pre 4 osoby:
4 porcie filé, 15 dkg šampiňónov, 1 veľkú cibuľu, soľ, mletá sladká paprika, korenie provensálska zmes, olej, 1 PL hladkej múky, plnotučná horčica, 1 smotana na šľahanie,
Príprava:
1. Rybie filé posypeme soľou a potrieme horčicou. Na vymastený pekáč poukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu, na to uložíme filé, posypeme mletou paprikou, provensálskym korením, uložíme nakrájané šampiňóny, podlejeme trochou vody a pečieme asi 20 minút.
2. V smotane rozmiešame múku a všetko ňou zalejeme. Zapekáme ďalších 10 minút. Podávame s pečenými zemiakmi.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies