BRATISLAVA - Urobte si husacie hody kľudne doma. Tak ako patrí k jeseni padajúce lístie či burčiak, tak k nej patrí aj pečená hus.
Husacia poleivka.
Suroviny:
Husací chrbát, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, 1 zeler, soľ, vegetu, celé korenie,
Halušky: 500 g pečene, 2 vajíčka, cesnak, soľ, majorán, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, strúhanku
Príprava receptu:
1. Husací chrbát očistíme, umyjeme, dáme do hrnca, vložíme očistenú zeleninu, pridáme soľ, korenie, vegetu, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka.
2. Polievku precedíme cez sitko, zeleninu nakrájame a vložíme späť.
3. Madzi tým ako sa varí polievka, si pripravíme halušky. Pečeň zomelieme, pridáme vajíčka, prelisovaný cesnak, trošku soli, majoránu, korenia, petržlenovej vňate s trúhanku.
4. Cez haluškáreň hádžeme do vriacej osolenej vody halušky, ktoré varíme asi 4 minúty.
Pečená hus.
1. Hus očistíme, nasolíme a necháme 12 hodín odležať.
2. Pred pečením ju poleje mliekom, uložíme do pekáča, podlejeme vodou, hus popicháme vidličkou a do vnútra vložíme 2 rozkrojené jablká. Pekáč zakryjeme a pečieme asi 3 hodiny. Počas pečenia hus podlievame masťou, ktorá sa vytopila a tú aj priebežne odoberáme. Posledných 10-20 minút pečenia zvýšime teplotu, pečieme odokrytú. Dobrá rada na záver: Počas pečenia potrite hus smotanou, tak bude koža chrumkavá. Podávame s kapustou a knedľou, alebo pečenými lokšami.
Dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies