Parlament rokuje o Váhostave: Poslanci ukazujú FOTO Širokého vily na Bahamách

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 16:05 • 2 min
Parlament rokuje o Váhostave: Poslanci ukazujú FOTO Širokého vily na Bahamách

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali mimoriadne rokovať o problémoch súvisiacich s reštrukturalizáciou firiem na Slovensku. Šéf parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) otvoril 49. schôdzu parlamentu, ktorá je reakciou aj na situáciu veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.

slovakia

left justify in out

Poslanci budú na schôdzi diskutovať o vládnej novele Obchodného zákonníka. Tú prijal kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v utorok (14.4.) na mimoriadnej schôdzi. Národná rada by ju mala schvaľovať v zrýchlenom režime. 

     

Nová právna norma má priniesť do praxe pravidlo, aby reštrukturalizovaná firma nemohla vyplatiť svojim majiteľom zisky skôr, ako uspokoja podlžnosti voči nezabezpečeným veriteľom aspoň do výšky 40 percent ich pohľadávok. 
     

Aj keby teda v rámci reštrukturalizácie bolo uspokojených napríklad len 15 percent pohľadávok nezabezpečených veriteľov, zostane im nárok na ich uhradenie až do výšky 40 percent. Zvyšok by mal byť splácaný z budúcich ziskov dlžníka. Novela sa má vzťahovať na všetky prebiehajúce reštrukturalizácie na Slovensku. Podľa Fica ide v súčasnosti o stovky prípadov.
     

Premiér tiež avizoval, že veriteľom Váhostavu-SK ponúkne štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) okamžité odkúpenie ich pohľadávok vo výške 40 percent ich hodnoty, aby nemuseli čakať na ich postupné splácanie v ďalších rokoch.
     

Opozícia viní za situáciu okolo Váhostavu-SK vládny Smer-SD a premiéra Fica. Naopak, sociálni demokrati vidia za problémami veriteľov tejto firmy bývalého ministra dopravy a dnešného podpredsedu NR SR Jána Figeľa (KDH). Údajne by mali dnes navrhnúť jeho odvolanie z funkcie podpredsedu parlamentu. Tento zámer už avizoval premiér.

 

img

 

Blaha nemá rád bohatých ľudí, vyvlastnil by Širokého majetok

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) nemá rád bohatých ľudí. Zbavil by ich majetku aj moci, vyvlastnil by aj majetok Juraja Širokého, ktorý stojí za stavebnou spoločnosťou Váhostav-SK. Povedal to dnes v parlamente na mimoriadnom rokovaní pléna.

 

Váhostav-SK neplatila svojim veriteľom. Je v reštrukturalizácii a drobným veriteľom chce vyplatiť len 15 percent z dlhovaných peňazí. Práve reštrukturalizáciou veľkých firiem sa dnes mimoriadne zaoberá parlament. Vláda chce, aby veritelia dostali viac.

 

Opozícia viní za situáciu okolo Váhostavu-SK vládny Smer-SD. "Tendre, kvôli ktorým vznikol problém s Váhostavom, podpísala pravicová vláda. To sú fakty. Samozrejme, že pravica sa snaží zvaliť vinu na vládnu stranu, ale vládna strana nemá s týmto nič spoločné," oponoval Blaha.

 

Zároveň vyhlásil, že nemá rád bohatých ľudí. "Budem rád, ak sa podarí zbaviť majetku a moci týchto ľudí. Pokiaľ spravíme nejaký akt, ktorý vyvlastní Širokého, ktorý vyvlastní Váhostav, budem rád," zdôraznil.

 

Tieto slová zaujali šéfa Mostu-Híd Bélu Bugára. "Takže nemáte rád aj niektorých kolegov z vašej strany," reagoval Bugár. Blaha svoje vyjadrenie po tomto doplnil. Povedal, že nemá rád extrémne bohatých oligarchov, ktorí zbohatli nekalým spôsobom, teda "podvodmi a vykorisťovaním ľudí".

 

V tejto súvislosti spomenul napríklad finančnú skupinu Penta. O tej dnes v pléne už raz hovoril. Vyhlásil, že keby mal tú možnosť, Pentu by zo zdravotníctva dostal von.

 

img

 

Beblavý: Živnostníkom zaplatíme všetci a Širokého majetok bude chránený

Pohľadávky malých živnostníkov, ktorí pracovali pre Váhostav-SK, a ktoré majú byť uspokojené do výšky 40 percent, zaplatia všetci daňoví poplatníci. Na druhej strane majetok Váhostavu-SK a Juraja Širokého ostane chránený. Pred novinármi to dnes povedal opozičný poslanec Miroslav Beblavý (Sieť), podľa ktorého by sa dlhy Váhostavu-SK mali pokryť majetkom spoločnosti.

 

"Hĺbka každého vzťahu sa skúša v kríze. Ukazuje sa, že vzťah tejto vlády a Juraja Širokého je veľmi pevný. Vláda prijíma zákony, ktoré pod nálepkou boja so schránkami a férového riešenia nárokov drobných živnostníkov v skutočnosti pomáhajú Širokému a jeho obchodným záujmom," myslí si Beblavý. Viac sa dočítate TU!

 

Hlina priviedol pred parlament bager a 50 nahnevaných živnostníkov

Poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina priviedol pred parlament 50 živnostníkov, ktorým spoločnosť Váhostav nezaplatila faktúry za vykonanú prácu.

 

K protestujúcim sa Hlina prihováral z lopaty bagra, ktorý ho vyzdvihol do výšky približne tri metre. Dôvodom zhromaždenia je nespokojnosť s tým, koľko majú dostať živnostníci zo svojich faktúr a že ich za Váhostav majú zaplatiť banky. Ani Hlina však neverí, že sa živnostníkom podarí získať plnú sumu. „Ja som idealista, ale v tomto nie,“ povedal. Myslí si však, že pri zvýšenom tlaku môžu živnostníci získať dve tretiny z fakturovanej sumy. Viac sa dočítate TU!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies