FOTO Najkrajší výhľad v Slovenskom raji si počas "babieho leta" rozhodne nenechajte ujsť

NETKY.SK • 17 Október 2017, 17:29 • 2 min
FOTO Najkrajší výhľad v Slovenskom raji si počas "babieho leta" rozhodne nenechajte ujsť

SLOVENSKÝ RAJ - Slovenský raj bezpochyby treba vidieť, nech už ste z akéhokoľvek Slovenska. Skalný útvar, ktorý tvorí najkrajší výhľad v Slovenskom raji sa nazýva Tomášovský výhľad.

slovakia

left justify in out

Výhľad sa týči nad riekou Hornád a výstup na neho nie je obzvlášť náročný. Zvládnu ho hravo najmladší i seniori. Musíte však rátať aj so stúpaním, konkrétne je to 235 m, no zvládnuť sa dá približne za hodinku. Značená trasa má 3,5 kilometra, na konci ktorej vás čaká nádherný Tomášovský výhľad. 

 

Trasa lesným chodníkom

 

Trasa sa začína na parkovisku Čingov. Držíte sa žltých značiek, ktoré vás povedú okolo pomníka venovanému Slovenskému raju. Tam sa začína mierne stúpanie cesty nahor. Touto cestou sa postupne dostanete k chatovej oblasti, ktorá kedysi slúžila turistom. Lesnú cestu smerom nahor si užijete. 

 

 

Zaujímavosti

 

Skalný útvar na južnom svahu Ludmanky je nádherným výhľadom a najnavštevovanejším miestom národného parku. Výhľad sa nachádza v nadmorskej výške 680 m. n. m. Ludmanka je vápencový blok a má dĺžku okolo 200 metrov. Týči sa nad riekou Hornád.

 

Na niektorých miestach je okolo 145 metrov nad hladinou Hornádu. Strmé vápencové skalné bloky, ktoré tvoria Ludmanku majú hrúbku okolo 30 metrov a vytvárajú tak jednotlivé terasy, z ktorých najvrchnejšia nesie názov Tomášovský výhľad. Z plošiny, ktorej pohľad nie je pre tých čo sa boja výšok, je možné vidieť prielom Hornádu a doliny Bieleho potoka. Oceľové skoby slúžia pre horolezcov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies