USA: Budeme na Taliban tlačiť, aby rešpektoval práva všetkých Afgancov!

NETKY.SK • 9 Október 2021, 11:29 • 2 min
USA: Budeme na Taliban tlačiť, aby rešpektoval práva všetkých Afgancov!

Predstavitelia USA a hnutia Taliban absolvujú počas víkendu prvé spoločné osobné rokovania, odkedy USA stiahli svojich vojakov z Afganistanu.

slovakia

left justify in out

Americká delegácia sa s predstaviteľmi Talibanu stretne v sobotu a v nedeľu v katarskom hlavnom meste Dauha, uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie. USA sú s lídrami Talibanu v kontakte odvtedy, ako toto hnutie v polovici augusta prevzalo moc v Afganistane. Víkendové rokovania budú prvými, na ktorých sa od presunu amerických vojakov stretnú s predstaviteľmi Talibanu tvárou v tvár.

 

img

 

"Budeme na Taliban tlačiť v tom, aby rešpektoval práva všetkých Afgancov, vrátane žien a detí, a aby vytvoril inkluzívnu vládu so širokou podporou," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

 

Prečítajte si: VIDEO: Mohutná explózia v mešite! Hlásia desiatky mŕtvych

 

"Vzhľadom na to, že v budúcnosti sa Afganistanu črtá závažný ekonomický pokles aj možná humanitárna kríza, budeme na Taliban tiež vyvíjať tlak v tom, aby umožnil humanitárnym organizáciám voľný prístup."

 

"Práve teraz čelíme niektorým skutočným problémom s prístupom. Existuje množstvo výziev, pokiaľ ide o zaistenie neobmedzeného prístupu humanitárnych pracovníkov do všetkých oblastí.“ 

 

img

 

Dodal, že existujú nezrovnalosti medzi sľubmi Talibanu o pokračovaní bezpečného prechodu a vykonávaní. "V praxi je implementácia ich záväzkov nerovnomerná. Je pravda, že niekedy dostaneme uistenia z určitých úrovní, ale potom ich uistenie skutočne nie je rovnomerné." 

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí zároveň zdôraznilo, že rozhovory nemajú naznačovať, že USA uznávajú vládu Talibanu v Afganistane. Hovorca rezortu v tomto smere uviedol, že USA stále jasne trvajú na tom, že akúkoľvek legitimitu si "musí Taliban zaslúžiť svojimi vlastnými činmi".

 

Americká delegácia bude v rozhovoroch tiež požadovať, aby Afganistan mohli opustiť americkí občania a ich afganskí spojenci, ktorí sa ešte v tejto krajine nachádzajú. Je to jedna z priorít amerického prezidenta Joe Bidena.

 

Možno vás zaujme: Amerika takto riskuje hnev Číny!

 

img

 

USA tvrdia, že Taliban sa im dosiaľ v tejto požiadavke snažil do značnej miery vychádzať v ústrety. Podľa údajov amerických úradov je v Afganistane dosiaľ približne 100 amerických občanov s afganskými koreňmi, ktorí sa ešte nerozhodli, či v tejto krajine zostanú, alebo z nej odídu. Washington však zároveň priznáva, že sa mu z Afganistanu nepodarilo dostať väčšinu svojich afganských spolupracovníkov, ktorí chceli zo svojej vlasti odísť koncom augusta evakuačnými letmi.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies