Aktualizované: FOTO a VIDEO Pri útoku v Štokholme zomreli piati ľudia! Polícia zatkla podozrivého

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 22:00 • 2 min
Aktualizované: FOTO a VIDEO Pri útoku v Štokholme zomreli piati ľudia! Polícia zatkla podozrivého

ŠTOKHOLM - Pri dnešnom útoku nákladným vozidlom v Štokholme zahynuli piati ľudia a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia. Oznámila to dnes večer tamojšia polícia. Potvrdila súčasne, že v prípade zadržala jedného podozrivého. Švédske noviny Aftonbladet predtým priniesli správu o tom, že na štokholmskom predmestí Märsta zadržali muža, ktorý mal "menšie zranenia" a údajne sa prihlásil k zodpovednosti za útok.

slovakia

left justify in out

Páchateľ sa popoludní s odcudzeným nákladným vozidlom vrútil pri rušnej pešej zóne v centre švédskej metropoly do davu ľudí a následne nabúral do obchodného domu. Polícia po ňom vyhlásila celoštátne pátranie s tým, že prípad vyšetruje pre podozrenie z terorizmu.

 

Švédsky premiér Stefan Löfven hovoril priamo o teroristickom útoku.

 

Švédska polícia na tlačovej konferencii ešte popoludní odmietla potvrdiť počet obetí a zranených. Súčasne uviedla, že zatiaľ nikoho nezatkla a vodiča nenašla. "Nie sme v styku s človekom alebo s ľuďmi, ktorí viedli nákladný automobil," citovala tlačová agentúra AP švédskeho policajného šéfa Dana Eliassona. Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničným vecí SR Igor Skoček informoval, že medzi obeťami ani zranenými nie sú žiadny Slováci. "Telefonicky sme oslovili tých občanov SR, ktorí boli zaregistrovaní v registračnom formulári ministerstva - sú v poriadku," dodal Skoček.

 

 

K incidentu došlo na Drottninggatane (Kráľovninej ulici), jednej z hlavných peších zón mesta krátko pred 15.00 h, informovala spravodajská stanica BBC. Svedkovia povedali médiám, že videli nákladné vozidlo naraziť do výkladu obchodného domu a ľudí zrazených na zemi. Podľa švédskej televízie sa tam aj strieľalo.

 

 

"Je tu totálny chaos, neviem, koľkí sú zranení, mnohí ľudia sú v šoku," citovala BBC predavača daného obchodného domu Leifa Arnmara. Hovoril pre švédsku televíziu SVT. Švédska polícia vyzvala ľudí, aby sa v centre Štokholmu vyhli oblasti okolo námestia Sergels Torg a švédska tlačová agentúra TT uviedla, že v oblasti zastavili premávku metra. Televízia SVT uvádza najmenej päť mŕtvych, ale polícia to zatiaľ nepotvrdila.

 

 

 

 

 

Predstavitelia Európskej únie vyjadrili svoju sústrasť rodinám obetí dnešného incidentu. Predseda Európskej rady Donald Tusk na Twitteri uviedol, že jeho "srdce je dnes popoludní v Štokholme. Moje myšlienky sú s obeťami a ich rodinami a priateľmi po dnešnom strašnom útoku". Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že "jedno z najživších a najfarbistejších miest Európy zasiahli podľa všetkého tí, ktorí si želali ublížiť mu i nášmu spôsobu života." Dodal, že "útok na ktorúkoľvek členskú krajinu EÚ je útokom na nás všetkých" a Švédsko môže rátať s pomocou EÚ.

 

Hovorca kancelárky Angely Merkelovej povedal, že myšlienky nemeckej vlády sú po náraze nákladného vozidla do obchodného domu s ľuďmi v Štokholme, so zranenými, ich príbuznými, s ľuďmi, ktorí reagovali ako prví ... Steffen Seibert dnes na Twitteri uviedol: "Stojíme spoločne proti teroru".

 

Dosiaľ posledný teroristický útok v Štokholme sa udial 11. decembra 2010: Švédsky občan narodený v Iraku a žijúci v Británii, Taimour Abdulwahab al-Abdaly, odpálil v centre Štokholmu dve výbušné zariadenia, zranil dvoch ľudí a seba zabil




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies