FOTO Bratislavské letisko si pripomenulo 95. výročie smrti M. R. Štefánika

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 19:03 • 2 min
FOTO Bratislavské letisko si pripomenulo 95. výročie smrti M. R. Štefánika

BRATISLAVA - Bratislavské letisko si dnes spolu so zástupcami Slovenského leteckého zväzu gen. Dr. M. R. Štefánika pripomenulo 95. výročie tragickej smrti M. R. Štefánika.

slovakia

left justify in out

Pietna spomienka sa uskutočnila pri Štefánikovej bronzovej soche, ktorá je umiestnená v neverejnej časti odletového terminálu.
     

"Bol to, z nášho hľadiska Slovenského leteckého zväzu, významný pilot, meteorológ, hvezdár, diplomat, politik," uviedol prvý viceprezident zväzu Peter Matejčík. Ako dodal, výsledky Štefánikovej práce sú viditeľné v každej oblasti. "Patril medzí hlavných zakladateľov Československého štátu, prvého štátu  Slovákov a Čechov," zdôraznil Matejčík s tým, že bol to práve Štefánik, kto otváral dvere Edvardovi Benešovi a T. G. Masarykovi do parížskych kruhov. "Žiaľbohu, nedožil sa toho, že by si slobodu, o ktorú bojoval, užil na rodnej zemi," povedal viceprezident.
     

Štefánikova socha bola na letisku slávnostne osadená 21. júla 2000. Zobrazuje Štefánika v charakteristickom leteckom oblečení. Okrem toho sa na letisku nachádza jediná existujúca replika dvojplošníka Caproni Ca 33, v ktorom sa Štefánik vracal na Slovensko v roku 1919. Bratislavské letisko nesie meno M. R. Štefánika od roku 1993. Spomienku na neho si letisko pripomína každý rok ku dňu jeho tragickej smrti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies