FOTO a VIDEO V prvý deň bitky o Mósul iracké sily vyčistili od IS zhruba 200 štvorcových km

NETKY.SK • 18 Október 2016, 08:50 • 2 min
FOTO a VIDEO V prvý deň bitky o Mósul iracké sily vyčistili od IS zhruba 200 štvorcových km

ISTANBUL - Iracké sily a bojovníci kurdských polovojenských jednotiek péšmarga vyčistili v prvý deň bitky o iracké mesto Mósul približne 200 štvorcových kilometrov územia, ktoré bolo pod kontrolou Islamského štátu (IS). Na tlačovej konferencii to dnes oznámil prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Toto je po prvý raz, keď sa krv péšmargov a irackej armády zmiešala na bojisku. Dúfam, že to je predzvesťou dobrého pre budúcnosť," citovala Barzáního, ktorý vyzdvihol spoluprácu v snahe o znovudobytie hlavnej bašty IS v severnom Iraku, tlačová agentúra DPA.

 

 

Barzání mal tlačovú konferenciu v blízkosti frontových línií. V sprievode niekoľkých významných irackých predstaviteľov vyjadril presvedčenie, že je možné zabrániť odvetným útokom a že kurdské a iracké vojenské sily budú spolupracovať, "aby zaručili, že sa z Mósulu nestane ďalšie (sýrske obliehané mesto) Aleppo".

 

 

Kurdský prezident varoval, že na autonómnom kurdskom území v severnom Iraku už žije asi 1,8 milióna utečencov a Kurdistan sa nedokáže vyrovnať s ďalším prílevom ľudí. Panujú obavy, že v dôsledku bitky o Mósul sa dajú do pohybu ďalšie stovky tisíc ľudí.

 

Iracké sily avizujú pokrok v bitke o Mósul, Kurdi zastavili svoj postup

Iracké vládne sily a kurdské polovojenské oddiely dnes oznámili, že za prvých 24 hodín svojej spoločnej operácie zaznamenali postup v bitke o Mósul, ktorý je baštou džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku.

 

Boje o Mósul sa začali v pondelok ráno, pričom irackú armádu a kurdské oddiely péšmarga podporila aj Spojenými štátmi vedená koalícia, a to náletmi na pozície IS.

 

V rukách útočiacich síl je momentálne 20 dedín ležiacich východne, južne a juhovýchode od Mósulu.

 

Kým iracká armáda útočí na mesto na južnom a juhovýchodnom fronte, kurdské oddiely vedú svoje operácie na východe, pričom sú však dislokované aj v oblasti ležiacej severne a severovýchodne od mesta, kde získali pod svoju kontrolu asi 80-kilometrový úsek cesty medzi Mósulom a Arbílom.

 

Kurdské vedenie dnes vo svojom vyhlásení informovalo, že lietadlá spojeneckej koalície podnikli na podporu jednotiek péšmarga nálety na 17 pozícií IS, a to v husto zamínovanej oblasti. Zničené boli aj najmenej štyri autá s nastraženými výbušninami.

 

Vo vyhlásení irackých ani kurdských ozbrojených síl sa neuvádzajú počty prípadných obetí bojov o Mósul z radov ich vojakov alebo civilistov.

 

Agentúra AP dnes informovala, že kurdské jednotky po dobytí viacerých dedín ležiacich v oblasti Cházir východne od Mósulu zastavili svoj postup a "budú držať svoje pozície", zatiaľ čo iracká armáda pokračuje v ďalšej etape ofenzívy.

AP vo svojej správe uviedla, že východne od Mósulu sa frontová línia nachádza asi 30 kilometrov od hraníc mesta.

 

x x x

 

Paríž - Dvanásť ministrov obrany z krajín, ktoré sa zapojili do Američanmi vedenej koalície proti extrémistom z Islamského štátu, sa stretne v Paríži 25. októbra. Oznámilo to dnes francúzske ministerstvo obrany.

 

Podľa tlačovej agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie ministerstva, bude hostiteľom schôdzky francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian a na stretnutie pricestuje aj americký minister obrany Ashton Carter.

Cieľom schôdzky bude zhodnotiť priebeh bitky o Mósul.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies