Flašíková Beňová: Rozšírenie Nord Streamu ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska

NETKY.SK • 7 Október 2015, 10:34 • 2 min
Flašíková Beňová: Rozšírenie Nord Streamu ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska

BRATISLAVA – Ak to západné krajiny myslia so solidaritou v rámci Európskej únie vážne, mali by sa o ňu zasadzovať vo všetkých strategických oblastiach, a to vrátane tej, ktorá sa týka energetickej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s dnešným rokovaním Európskeho parlamentu (EP), ktorého súčasťou je aj téma rozširovania plynovodu Nord Stream, to uviedla slovenská europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Zároveň opätovne poukázala na to, že zdvojnásobenie kapacity tohto plynovodu ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska.

 

"Prípadné naplnenie projektu ovplyvní východoeurópske krajiny vrátane Slovenska, či už z hľadiska výpadku príjmov z tranzitu suroviny, ale aj v rámci ohrozenia samotných dodávok plynu," zdôraznila europoslankyňa. Ako dodala, na riziko projektu pre krajiny východnej Európy, a to, že je v protiklade so snahou o diverzifikáciu zdrojov, už viackrát upozornil aj Maroš Šefčovič, slovenský podpredseda Európskej komisie zodpovedný za energetickú úniu.

 

Projekt rozšírenia ráta s výstavbou tretej a štvrtej vetvy plynovodu Nord Stream, slúžiaceho na priamy import dodávok zemného plynu z Ruskej federácie po dne Baltského mora do Nemecka. V súčasnosti je v štádiu dohody medzi ruským Gazpromom a niekoľkými veľkými západoeurópskymi plynárenskými spoločnosťami.

 

"Ukazuje sa, že pokiaľ ide o naozaj veľké peniaze, nezmyselné sankcie voči Rusku, na ktoré všetci jasne doplácame, prestávajú byť prvoradé," uviedla v tejto súvislosti Flašíková Beňová. Upozornila tiež na to, že proti dohode sa nepostavil doteraz žiadny politický predstaviteľ členských štátov EÚ, z ktorých pochádzajú plynárenské koncerny angažujúce sa v projekte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies