Flašíková Beňová: Pri dodržiavaní základných práv sa musíme posúvať vpred

NETKY.SK • 7 September 2015, 10:21 • 2 min
Flašíková Beňová: Pri dodržiavaní základných práv sa musíme posúvať vpred

BRATISLAVA - Pri dodržiavaní základných práv sa musíme posunúť vpred. Tvrdí to europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Pripomína, že Európsky parlament sa bude na začiatku tohtotýždňového plenárneho zasadnutia venovať správe týkajúcej sa základných práv v EÚ za obdobie 2013-2014.

slovakia

left justify in out

"Správy o situácii v oblasti základných práv v Európskej únii (EÚ) dlhodobo upozorňujú na rovnaké prípady ich nedodržiavania. Roky sa v nich môžeme dočítať o obmedzovaní práv žien, hendikepovaných či starších ľudí, rovnako ako o diskriminácii národnostných a sexuálnych menšín," uviedla europoslankyňa. Na problémy netreba podľa nej iba upozorňovať, je nutné zabezpečiť, aby k porušovaniu nedochádzalo.

 

K porušovaniu základných práv podľa jej slov dochádza v celej EÚ vrátane Slovenska. "Stačí si len pripomenúť absurdnú situáciu v Bratislave, kde ťažko zdravotne postihnutí ľudia prednedávnom prišli o možnosť cestovať v MHD zadarmo. To je príklad absolútneho diletantizmu," pripomenula Flašíková Beňová. Najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva podľa nej treba pomáhať.

 

Otázku dodržiavania základných práv spomína europoslankyňa aj v súvislosti s utečeneckou krízou, ktorej EÚ čelí. "Potrebujeme cítiť, že sa v oblasti dodržiavania základných práv posúvame vpred. Súvisí to aj so zjavným nárastom extrémizmu a xenofóbie, na ktorý akoby sme nevedeli patrične reagovať. Je pritom dôležité, aby sa hranice a citlivosť spoločnosti na tieto javy už ďalej neposúvali," povedala Flašíková Beňová. Len tak podľa nej môžeme zastaviť prehlbujúci sa strach a s ním súvisiace ignorantstvo a nenávisť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies