Flašíková Beňová: Lepšie finančné ohodnotenie je základom správneho nastavenia rodičovskej dovolenky

NETKY.SK • 8 Máj 2016, 11:25 • 2 min
Flašíková Beňová: Lepšie finančné ohodnotenie je základom správneho nastavenia rodičovskej dovolenky

BRATISLAVA - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa počas nadchádzajúceho plenárneho zasadnutia budú zaoberať aj témou rodičovskej dovolenky. Jej pravidlá na európskej úrovni sú upravované smernicou, ktorá bola formálne novelizovaná v roku 2010. Základy tejto právnej úpravy však siahajú až dve desaťročia dozadu, do roku 1996.

slovakia

left justify in out

Nejde tak o modernú legislatívnu normu, ktorá by odzrkadľovala súčasné hospodárske, či sociálne podmienky v Európskej únii (EÚ) a jej členských štátoch. "Ochrana žien matiek a rodičovstva úzko súvisí so sviatkom, ktorý si dnes pripomíname. Podpora materstva, ale aj následné prehlbovanie starostlivosti o dieťa, ktoré umožňuje správne nastavená rodičovská dovolenka, si vyžadujú zlepšovanie štandardov, vrátane vyššieho finančného ohodnotenia počas tohto typu rodinnej dovolenky," uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

 

Práve nedostatočná finančná podpora súvisiaca s rodičovskou dovolenkou je podľa nej jednou z príčin, pre ktoré je o jej využívanie dlhodobo nízky záujem zo strany otcov. "Platí to na Slovensku, ale aj vo väčšine ostatných štátov EÚ. Zmena v tejto oblasti by pritom viedla k lepšiemu a rovnoprávnejšiemu uplatneniu sa žien na trhu práce. To by dokázateľne prinieslo pozitíva aj z hľadiska úrovne hospodárskeho rozvoja v jednotlivých krajinách," priblížila europoslankyňa. Rovnako by to prispelo k dosiahnutiu cieľa 75 percentnej miery zamestnanosti v EÚ, ktorý bol stanovený v Stratégii Európa 2020.

 

"V prípade mužov bola táto méta už naplnená, ženy sú však bohužiaľ od nej stále veľmi ďaleko. Z hľadiska podpory demografického rastu je zároveň potrebné sa zaoberať aj definovaním otcovskej dovolenky. Súčasná európska, ale ani slovenská legislatíva ho bohužiaľ nepozná," dodala Flašíková Beňová.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies