Firmy môžu do konca marca poukázať 2 % alebo 1 % z daní

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 13:00 • 2 min
Firmy môžu do konca marca poukázať 2 % alebo 1 % z daní

BRATISLAVA - Firmy môžu do konca marca rozhodnúť o tom, či poukážu 2 % alebo 1 % zo svojich daní.

slovakia

left justify in out

Vlani poukázalo časť zo svojej dane pre potreby neziskového sektora približne 23 tisíc právnických osôb. Firmy mohli doposiaľ venovať tretiemu sektoru 1,5 % alebo 2 % zo zaplatených daní, pričom 2 % mohli poukázať iba v prípade, že darovali aj zo svojho zisku prostriedky vo výške aspoň 0,5 % svojej daňovej povinnosti. Túto možnosť dorovnania dvoch percent vlastným darom pravidelne využíva približne 8 %, resp. okolo 1 800 firiem s pozitívnou daňovou povinnosťou.


Ako povedal Fedor Blaščák z Asociácie firemných nadácií a nadačných fondov, z údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že objem darov od firiem pre tretí sektor mnohonásobne prevyšuje výnos darov, ktorý deklaruje tých približne 1 800 firiem využívajúcich dvojpercentnú možnosť asignácie. ”Podiel a aj počet firiem, ktoré by mohli asignovať dvojnásobnú sumu zo svojich daní, by mal byť vyšší. Z toho možno usudzovať, že mnohé firmy o tejto možnosti buď vôbec nevedia, alebo si nespájajú vlastné dary s administráciou daňového priznania,” povedal Blaščák.


Z nového modelu asignácie dane z príjmu platného od januára tohto roka vyplýva, že pokiaľ firma za uplynulé obdobie nepreukáže dar z vlastných zdrojov, môže asignovať pre tretí sektor namiesto 2 % už iba 1 % svojej dane. Výška finančného daru je pritom stanovená na minimálne 0,5 % daňovej povinnosti firmy za rok 2015. Právnické osoby majú možnosť poukázať svoj dar na verejnoprospešný účel za zdaňovacie obdobie roku 2015 do 31. marca 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies