Únia odblokuje Maďarsku eurofondy

NETKY.SK • 4 Október 2023, 10:55 • 2 min
Únia odblokuje Maďarsku eurofondy

Podľa denníka Financial Times môže EÚ rozmraziť Maďarsku polovicu eurofondov, ktoré má zablokované od minulého roka pre porušovanie zásad právneho štátu. Orbán má za to podporiť navýšenie eurorozpočtu na pomoc Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Európska únia môže do konca novembra rozmraziť časť eurofondov pre Maďarsko v hodnote 13 miliárd eur na podporu súdržnosti. Takýto krok môže zabezpečiť, aby predseda maďarskej vlády Viktor Orbán podporil navýšenie rozpočtu EÚ na poskytovanie pomoci Ukrajine.
Píše o tom v utorok index.hu s odvolaním sa na denník Financial Times (FT), informuje spravodajca TASR v Budapešti.
Dva nemenované zdroje pre FT uviedli, že rozmrazením časti eurofondov pre Budapešť sa má získať Orbánova podpora na zvýšenie spoločného sedemročného rozpočtu EÚ. Európska komisia by navýšila spoločný rozpočet EÚ o 66 miliárd eur, z čoho by časť pripadla na program finančnej podpory pre Kyjev v hodnote 50 miliárd eur.

 

Denník podotýka, že uvoľnenie prostriedkov zmrazených od minulého decembra by bolo pre Orbána víťazstvom. Ten totiž vyhlásil, že neprispeje k zvýšeniu rozpočtu EÚ, kým Budapešť nebude mať prístup k fondom EÚ určeným pre Maďarsko.
Maďarsko je jedným z najväčších čistých príjemcov finančných prostriedkov EÚ. Európska komisia sa vlani v decembri rozhodla zmraziť takmer 22 miliárd eur určených pre Budapešť v rámci rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027, kým nebude splnených 27 „supermíľnikov“ na obnovenie právneho štátu a základných práv.
Ďalších 5,8 miliardy eur v rámci grantov z programu obnovy EÚ zostáva zmrazených z dôvodu obáv súvisiacich s nezávislosťou súdnictva.
Maďarsko zaviedlo v máji reformy súdnictva v reakcii na požiadavky Bruselu, ktoré by Komisii umožnili uvoľniť 13 miliárd eur, píše FT.
Denník cituje hovorcu eurokomisie Stefana de Keersmaeckera, podľa ktorého Brusel 26. septembra písomne požiadal maďarskú vládu o „objasnenie“ niektorých detailov reforiem. „Hneď ako Maďarsko odpovie na tieto otázky, Komisia bude pokračovať v hodnotení,“ dodal hovorca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: EURACTIV, Foto: Maďarský premiér Viktor Orbán. [EPA-EFE/Zoltan Mathe]
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies