FINA si podala organizátorov OH, chce testy na vírusy

NETKY.SK • 17 September 2015, 11:08 • 2 min
FINA si podala organizátorov OH, chce testy na vírusy

MOSKVA - Medzinárodná plavecká federácia (FINA) dôrazne žiada organizátorov olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro, aby vodné plochy pre súťaže pod holým nebom začali testovať aj na prítomnosť vírusov.

slovakia

left justify in out

Brazílčania doteraz tvrdili, že kontrola na vírusy nie je nutná, a podporoval ich v tom aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV) s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Tá spočiatku tvrdila, že postačuje testovanie na baktérie, ale jej špecialista Bruce Gordon nedávno pre agentúru AP potvrdil, že WHO za danej situácie navrhuje aj kontrolu vírusov.


"FINA a jej športovo-lekárska komisia dôrazne odporúčajú vykonanie testov na vírusy. Pre FINA je extrémne dôležité, aby všetci zúčastnení pretekári v diaľkovom plávaní mali na olympijských súťažiach v Riu de Janeiro k dispozícii vodu nekontaminovanú vírusmi a baktériami," uviedla federácia v liste adresovanom starostovi hostiteľského mesta Eduardovi Paesovi.


Agentúra AP si dala vypracovať nezávislú analýzu olympijských športovísk a zistila, že v jednom litri vody na svetoznámej pláži Copacabana, kde sa majú konať súťaže v diaľkovom plávaní a triatlone, sa nachádza viac ako 2 milióny ľudských adenovírusov, čo je 2000-násobné prekročene limitu, akým sa riadia na plážach v USA.


FINA tiež uviedla, že podnikla vlastné kroky a pri kontrole vody spolupracuje s agentúrou INEA v štáte Rio de Janeiro. V liste Paesovi federácia ostro kritizovala organizátorov OH 2016 za "podštandardné podmienky a nedostatok rešpektu" v súvislosti s odvetviami, ktoré zastrešuje. Starostu Eduarda Paesa a organizačný výbor napadla najmä pre zníženie kapacity miest na tribúnach okolo hlavného bazéna, čo podľa plaveckých funkcionárov povedie k zneváženiu dôležitosti a hodnoty súťaží. Poukázala aj na zdravotné a bezpečnostné riziká vyplývajúce zo situovania pretekov v skokoch do vody, synchronizovaných plavkýň a vodných pólistov pod holé nebo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies