Figeľ: Platforma preukázala zmysel a opodstatnenie

NETKY.SK • 16 November 2013, 09:18 • 2 min
Figeľ: Platforma preukázala zmysel a opodstatnenie

BRATISLAVA – Ľudová platforma za rok od svojho vzniku preukázala podľa predsedu KDH Jána Figeľa svoj zmysel a opodstatnenie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, kým pri jej vzniku ju mnohí zatracovali a písali o nej epitafy, dnes je reálnou súčasťou politickej scény na Slovensku. „Tento týždeň bolo rozhodnuté na úrovni Európskej ľudovej strany o prijatí strany Most-Híd za svojho riadneho člena. Nebolo by to v Bruseli prešlo bez aktívnej podpory KDH, bol som na rokovaní a hlasovaní osobne, aj SDKÚ-DS. Ďalší dôvod a potvrdenie produktívnej spolupráce,“ povedal Figeľ s tým, že aj v Bruseli medzi ľudovcami a kresťanskými demokratmi sa spájajú strategické témy politiky na Slovensku s pôsobením Ľudovej platformy.

To podľa Figeľa ukazuje, že Ľudová platforma je prirodzeným zoskupením hodnotovo blízkych strán. Základom jej odhodlania je účinná spolupráca v parlamente na celoštátnych témach a pri prezidentských voľbách. Pripomenul, že v parlamente sa táto spolupráca prejavila vo viacerých spoločných iniciatívach. „Pevne dúfam, že Ľudová platforma sa nakoniec zhodne aj na spoločnom prezidentskom kandidátovi. KDH ponúklo kandidáta na prezidenta Pavla Hrušovského, ktorého nateraz podporila aj strana Most-Híd i viacerí poslanci NR SR. Je to skúsený politik, ktorý osvedčil svoj štátnický rozmer a úctu k ústavnosti i k zodpovednosti,“ zdôraznil. Pavol Hrušovský je podľa neho kandidát, ktorý získava širšiu občiansku a politickú podporu. „Svojím doterajším pôsobením potvrdzuje predpoklad, že bude dobrým prezidentom, na ktorého sa budú môcť občania spoliehať pri službe v najvyššom štátnom úrade. Slovensku to pomôže celkovo napredovať,“ konštatoval. 

Ľudová platforma vznikla 16. novembra 2012 podpisom Memoranda pre zodpovednú politiku. Figeľ pripomenul, že keď pred poldruha rokom sa pravicová koalícia ocitla po ťažkej porážke po tom, čo ju zastavila nepodpora Radičovej vláde od novotvarov Richarda Sulíka a Igora Matoviča, a keď sa Most-Híd rozhodol prihlásiť k EĽS za člena, ponúkol dvom predsedom Bélovi Bugárovi a Pavlovi Frešovi užšiu spoluprácu na sneme KDH v júni v Ružomberku. „Bola nimi prijatá ako idea a následne rozpracovaná a vyjadrená v Memorande pre zodpovednú politiku pred rokom v novembri,“ dodal predseda KDH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies