Figeľ: Časť skepsy je spravodlivým hnevom za pád vlády

NETKY.SK • 27 December 2013, 14:28 • 2 min
Figeľ: Časť skepsy je spravodlivým hnevom za pád vlády

BRATISLAVA - Pokušenie neslobody, alebo ľahostajnosti končievajú podľa predsedu KDH buď v slepej uličke, alebo v populizme, v extrémizme, ktoré sú veľmi drahou cestou, alebo odbočkou z cesty zodpovednej slobody.

slovakia

left justify in out

Časť dnešnej skepsy, alebo odmietania medzi pravicovými voličmi je podľa predsedu KDH Jána Figeľa prirodzenou reakciou a spravodlivým hnevom za predčasný pád vlády stredopravej koalície. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, aj kresťanských demokratov to hnevalo, pretože inak mohli vyzerať regionálne voľby, ale aj základné rozhodnutia typu dane, alebo rozpočet SR v tomto období. Mohlo to byť podľa neho lepšie, zdravšie, zodpovednejšie. Upozornil, že iba stabilita nestačí a zase nestabilita nemôže byť základom žiadnej vážnej zodpovednosti. „Najväčší bojovníci proti Ficovi dnes v parlamente sú Richard Sulík a Igor Matovič. Ale veď zastavili vládu Ivety Radičovej. Napriek všetkým súvislostiam a ťažkostiam to hlasovanie má svoje dôsledky, a preto skepsa po roku je logickou súčasťou situácie. Ale nemôže byť definitívnou,“ vyhlásil Figeľ.

Spoločnosť, národ, krajina má podľa Figeľa vládu vo svojich rukách, pretože si ju volí. „Na druhej je Robert Fico víťazom takého rozsahu, ktorý ani sám nečakal a ani nezvláda, pretože vládne, ovláda, ale nerešpektuje niektoré základné dôležité kritériá pre udržanie dlhodobej pozície,“ zdôraznil Figeľ s tým, že Fico napríklad nerešpektuje svoje vlastné sľuby, nerešpektuje pravdu napríklad o delení moci, o kontrole zo strany opozície a sústreďuje sa skôr na koncentráciu tejto moci až do tej podoby, že dnes je všetko upäté na neho. „Už tu boli takí, že len oni môžu rozhodnúť a len oni rozhodli - a už ani oni nie sú dôležití a rozhodujúci. Ľudia majú osud vo svojich rukách, pretože sme slobodná demokratická krajina a demokracia nie je zlučiteľná s ľahostajnosťou a preto potrebujeme motivovať, mobilizovať všetci i sami seba i spoločnosť, aby nevládla skepsa, apatia, alebo nejaké očakávanie vodcu, pokušenie tzv. neslobody, že dáme moc, zveríme niekomu, kto to vyrieši raz-dva a definitívne alebo konečne,“ konštatoval Figeľ. 

Pokušenie neslobody, alebo ľahostajnosti končievajú podľa predsedu KDH buď v slepej uličke alebo v populizme, v extrémizme, ktoré sú veľmi drahou cestou alebo odbočkou z cesty zodpovednej slobody. „Pre nás je to výzva byť lepší, zrozumiteľnejší, dôveryhodnejší a aj preto sa veľmi usilujeme, aby KDH rástlo, či z hľadiska kvality alebo kvantity, aby bolo otvorené pre mladých, vzdelaných nových ľudí, pre program, ktorý tvoríme, pretože sme programovou stranou, pre výsledky, ktoré sú dôležité na všetkých úrovniach,“ uviedol Figeľ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies