Fico: Slovensko by prípadný Grexit nemalo významnejšie pocítiť

NETKY.SK • 27 Jún 2015, 14:05 • 2 min
Fico: Slovensko by prípadný Grexit nemalo významnejšie pocítiť

BRATISLAVA - Slovensko by prípadný odchod Grécka z eurozóny, tzv. Grexit, nemalo významnejšie pocítiť.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

 

"Celá EÚ hovorí, že v prípade vystúpenia Grécka z eurozóny sa môže spomaliť hospodársky rast. Je aj preto väčší záujem, aby Grécko zostalo v eurozóne, ako keby vystúpilo. Slovensko nie je však tak prepojené na Grécko ako iné krajiny. Slovensko by preto Grexit pri našom vysokom hospodárskom raste, ktorý patrí k najvyšším v EÚ a dokonca bude na budúci rok pravdepodobne vôbec najvyšší, nemalo pocítiť nejako významnejšie," priblížil premiér.

 

V prípade vystúpenia Grécka z eurozóny bude podľa neho treba riešiť iba to, ako sa SR postaví ku garanciám voči Grécku, ktoré by trvali desať, respektíve 20 rokov. "Bezprostredný priamy, nejaký viditeľne negatívny dopad by odchod Grécka z eurozóny nemal byť na stole," doplnil Fico.

 

Pripomenul, že Grécko čaká v najbližších dňoch referendum o otázkach súvisiacich s eurom.

 

"Referendum je na otázku, či ľudia súhlasia s negatívnym balíkom (opatrení), ktorý musí Grécko prijať, aby im zostalo euro. Mne referendum naznačuje, ako keby sa Gréci pripravovali na výstup z eurozóny, čo nie je dobré, pretože my sme chceli udržať eurozónu, nie však za každú cenu," konštatoval.

 

"Myslím si, že to dopadne takto: mohlo by dôjsť k dohode s podmienkami. Povedali by sme, že toto sa naplní, ak to odsúhlasia ľudia v referende v Grécku. Ak to ľudia v referende v Grécku neodsúhlasia, tak Grécko skončilo a odchádza z eurozóny," dodal predseda vlády SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies