Fico sa bojí, preto útočí, tvrdia Demokrati. Na koho pokyn konala Santusová? Aké je zapojenie Žilinku?

NETKY.SK • 16 September 2023, 16:45 • 2 min
Fico sa bojí, preto útočí, tvrdia Demokrati. Na koho pokyn konala Santusová? Aké je zapojenie Žilinku?

Juraj Šeliga tvrdí, že Svítok, ktorý vyšetroval aj policajného exprezidenta Tibora Gašpara je poctivým vyšetrovateľom a Fico na neho útočí "lebo mu tečie do topánok".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Strana Demokrati na sobotňajšom tlačovom brífingu vyhlásila, že útoky Roberta Fica na členku strany Natáliu Svítkovú a vyšetrovateľa ÚIS J. Svítka naplno ukázali Ficov strach z priebehu začatých vyšetrovaní závažnej korupcie za jeho vlád.

 

 

Člen predsedníctva strany Juraj Šeliga povedal, že Fico útočí na stranu Demokrati preto, lebo vie, že ak sa Demokrati dostanú do parlamentu, Smer nemá šancu zostaviť budúcu vládu. Natália Svítková vníma útoky Fica na jej rodinu ako snahu o zastrašenie a výbornú vizitku 20 ročnej služby jej manžela.

 

Spochybňovanie vyšetrovania

 

Volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská prízvukovala, že Demokrati sú jediná strana, ktorá sa jednoznačne stavia Robertovi Ficovi v jeho snahe spochybniť vyšetrovania. Dôležitou informáciou z tlačovej konferencie Demokratov je, že vyšetrovateľka D. Santusová sa mala J. Svítkovi priznať, že vyšetrovací tím OBLÚK mal získavať diskreditačné informácie na vyšetrovateľov okolo J. Čurillu a že sa stretávali u generálneho prokurátora Žilinku, tvrdia predstavitelia strany.


“To, čo sme videli včera na tlačovej konferencii štyroch vystrašených zúfalcov zo Smeru, je dôkazom toho, že si veľmi dobre uvedomujú, ako im tečie do topánok a boja sa spravodlivosti,” povedal podpredseda Demokratov Jaroslav Naď.


Juraj Šeliga tvrdí, že Svítok, ktorý vyšetroval aj policajného exprezidenta Tibora Gašpara je poctivým vyšetrovateľom a Fico na neho útočí "lebo mu tečie do topánok".

 

 

Ostrá reakcia na Fica

 

 

“Tri zásadné klamstvá, ktoré zazneli na včerajšej tlačovej konferencii strany Smer sú, že pani Santusová bola prevelená na východ z pomsty, čo jasne vyvracia fakt, že o toto prevelenie sama dobrovoľne a opakovane žiadala," povedal exminister Jaroslav Naď v reakcii na tlačovú konferenciu Ficovej strany.

Naď tvrdí, že stretnutie na Duchonke, kde malo dôjsť k obťažovaniu členky strany Demokrati sa ani nemohlo uskutočniť, kedže sa so Svítkom tento rok "ani nestretli".

 

 

"Druhé klamstvo je, že pán Ďurka bol príslušníkom ÚIS v čase, keď sa rozprával s Petrom Petrovom na NAKA. Toto klamstvo jednoznačne vyvracia fakt, že spomínaný výsluch sa uskutočnil v júni tohto roka, teda v čase, kedy pán Ďurka pôsobil na NAKA. Ďurka sa stal príslušníkom ÚIS v septembri 2023. Tretie, najzásadnejšie klamstvo je, že pán Svítok mal podľa Fica obťažovať D. Santusovú v roku 2023 na stretnutí na Duchonke,” dodal Naď.

Na stretnutí malo podľa Demokratov prísť k priznaniu a do vyšetrovania mal zasahovať aj Žilinka.

 

 

Koodinácia priamo v kancelárii

 

 

“Naopak, stretnutie ÚIS na Duchonke sa uskutočnilo v roku 2022 a stala sa tam jedna závažná vec, ktoré je hlavným dôvodom, prečo si Fico stanovil cieľ zdiskreditovať vyšetrovateľa Svítka takýmto perfídnym spôsobom. Na tomto stretnutí sa pani Santusová v slabej chvíli mala priznať Svítkovi, že vyšetrovatelia z tímu OBLÚK, ktorí pracovali na vyšetrovaní a diskreditácii vyšetrovateľov okolo J. Čurillu, svoju činnosť koordinujú s generálnou a krajskou prokuratúrou priamo v kancelárii generálneho prokurátora Žilinku,” povedal člen predsedníctva strany Demokrati Juraj Šeliga.

 

Šeliga Ficovu verziu spochybňuje a tvrdí, že polícia za jeho vlád konala na objednávku.

 

“Po včerajšom útoku Fica a po nových informáciách o koordinácii tímu oblúk s GP a KP BA sa rozpadá celý príbeh, o ktorom sa nás Fico už 3 roky snaží presvedčiť. Tu sú fakty: v roku 2020 sa začína vyšetrovať kauza OČISTEC, v ktorej sa hovorí o tom, že Bödör, Gašpar a ďalší ukradli políciu a tá konala na objednávku. Následne vznikol vyšetrovací tím OBLÚK, ktorého cieľom bolo spochybňovať vyšetrovateľov, ktorí vyšetrovali Očistec," povedal Šeliga. 

Tvrdí, že vedenie ÚIS nereagovalo na upozornenia zo strany operatívcov.

 

 

"Keď sa o tom dozvedeli operatívci na ÚIS, chceli na to upozorniť. Prvý pokus bol v roku 2021, keď sa pán Svítok snažil informovať riaditeľa ÚIS pána Szabóa o tom, že je tu pokus zo strany SIS a ďalších zasahovať do vyšetrovania v Očistci. Vtedajšie vedenie ÚIS na to nereagovalo. Následne prišiel zásah Žilinku a Kanderu z augusta 2021, kedy paragrafom 363, prvýkrát v histórii zastavili vyšetrovanie snáh nezákonne zasahovať do Očistca bez toho, aby bol niekto obvinený. Ústavný súd konštatoval, že to je v rozpore so zákonom," tvrdí Šeliga.

Stretnutia mali podľa Demokratov prebiehať u generálneho prokurátora.

 

 

"Po tomto nastáva kľúčový okamih, kedy pani Santusová mala povedať pánovi Svítkovi na stretnutí na Duchonke o tom, že v kancelárii generálneho prokurátora sa stretávajú Žilinka, krajský prokurátor a vyšetrovatelia z tímu Oblúk a koordinujú sa. To sa dialo ešte pred spomínanou 363-kou. Pani Santusová, keď si uvedomila, čo spravila, začína pánovi Svítkovi písať, snaží sa k nemu dostať, volá ho k sebe na byt a nakoniec, po roku a pol prišla s príbehom, že ju pán Svítok mal obťažovať, aby prekryla celú vec. To sú tie SMSky, ktoré prezentoval Fico, Pán Svítok sa so Santusovou snažil stretnúť, aby mu o tých stretnutiach na generálnej prokuratúre povedala viac," dodal.

 

 

Problematická 363ka

 

 

Kritizovaný paragraf 363 je predmetom sporov v parlamente už dlhšie. Prezidentka Zuzana Čaputová si od Žilinku vyžiadala rozhodnutia v rámci tohto paragrafu, ktoré však odmietol poskytnúť. Už sa obrátila na Ústavný súd.

"Santusová potom spanikárila, povedala o tom ďalším ľuďom, aj pánovi Imlejovi a zistili, že majú vážny problém. Pretože je tu nezákonná 363-ka od Žilinku a čestný vyšetrovateľ teraz má informácie o tom, že Oblúk sa so Žilinkom koordinoval. V tomto momente začína kontrakampaň proti Svítkovi a ďalším vyšetrovateľom. Vyšetrovatelia sa nevzdali a výsledkom bola kauza Rozuzlenie z augusta 2023, kde je obvinených viacero predstaviteľov bezpečnostných zložiek práve z manipulovania vyšetrovaní,” vysvetlil podrobne časovú súslednosť Šeliga.

 

 

Zdroj nahrávok

 

 

Robert Fico nahrávky konverzácii viac krát spomínal na tlačových konferenciách, pričom sa na ne odvolal.

“Z tohto vyplývajú mnohé otázky. Odkiaľ má Fico prístup k nahrávkam? Má ich od Santusovej? Pán Žilinka, naozaj ste sa koordinovali s Oblúkom a na základe toho ste nezákonne použili paragraf 363? Naozaj ste klesli až tak hlboko? Tá 363-ka je usvedčujúci dôkaz, že Žilinka konal nezákonne. Spolu s Kanderom pomohli zastaviť vyšetrovanie, ktoré mali rozkryť to, ako sa partia okolo smerákov snaží všetko zmanipulovať,” doplnil Šeliga.

 

 

Disciplinárka

 

 

Podpredseda Demokratov oznámil, že strana podala návrh prezidentka Zuzane Čaputovej, aby voči Marošovi Žilinkovi začala disciplinárne konmanie

“Ja a môj manžel si bezvýhradne dôverujeme. On, ako vyšetrovateľ s 20 ročnou praxou, si prešiel nespočetnými úskaliami. Odkazujem pánovi Ficovi, že tento útok bol podlý a zbabelý, no ani ja a ani môj manžel sa nevzdáme. Môj manžel si naďalej bude robiť svoju prácu poctivo. Verím, že aj toto je moment, kedy si ľudia definitívne uvedomia, že musia ísť voliť, aby nedovolili Ficovi rozbiť tento štát,” povedala Natália Svítková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Foto N – Tomáš Benedikovič
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies