Fico: Nie sme pripravení uznať samostatnosť Kosova

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 13:55 • 2 min
Fico: Nie sme pripravení uznať samostatnosť Kosova

BRATISLAVA - Nemennosť postoja svojich štátov k otázke nezávislosti Kosova dnes na tlačovej konferencii v Bratislave potvrdil srbský premiér Aleksandar Vučič a jeho slovenský partner Robert Fico. Vučič je v Bratislave na oficiálnej návšteve.

slovakia

left justify in out

To, že sa Srbsko rozpráva s Albáncami, podľa Vučiča neznamená, že sa mení jeho vzťah k samostatnosti Kosova. Zdôraznil, že ten je stále rovnaký a nemeniteľný. "S Albáncami sa budeme rozprávať aj naďalej," deklaroval.

 

Fico privítal konštruktívny charakter srbskej politiky, ktorú realizuje v regióne. "Pozorne sledujeme vývoj vzťahov medzi Belehradom a Prištinou. Ale rovnako ako Srbsko ani Slovensko nemá dnes dôvody na zmenu svojej pozície, pokiaľ ide o Kosovo. Nie sme pripravení a neuznáme samostatnosť Kosova," vyhlásil šéf slovenskej exekutívy.

 

Zároveň upozornil na to, že treba oddeliť každodenný praktický život ľudí v tejto oblasti od medzinárodného práva.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Belehradu v roku 2008. Z krajín Európskej únie ju doteraz neuznalo päť štátov, Slovensko je medzi nimi.

 

Normalizácia vzťahov medzi Belehradom a Prištinou bola podmienkou pre začatie prístupových rokovaní Srbska s Európskou úniou. Únia ich oficiálne so Srbskom začala v januári 2014. Po prvom formálnom prístupovom zasadaní s Belehradom sa však zatiaľ neotvorila žiadna z negociačných kapitol, pretože dohoda medzi Srbskom a Kosovom sa úplne nerealizovala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies