Fico má potvrdenie, že nemá na Belize účet, premiér očakáva odchod Matoviča z parlamentu

NETKY.SK • 1 September 2015, 16:58 • 2 min
Fico má potvrdenie, že nemá na Belize účet, premiér očakáva odchod Matoviča z parlamentu

BRATISALVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách na Belize.

slovakia

left justify in out

Nie sú ani signatármi na žiadnych účtoch, ktorých majiteľmi sú právnické osoby na Belize. Nemajú ani účasť v žiadnych spoločnostiach s registrovaným sídlom na Belize a nie sú majitelia ani štatutári v takýchto spoločnostiach. Takto znie informácia, ktorú v súvislosti s obvinením Fica a jeho manželky poskytla slovenským orgánom činným v trestnom konaní Financial Intelligence Unit (FIU) - finančná spravodajská jednotka v Belize.

 

Premiér Fico očakáva, že líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý ho z vlastníctva účtu obvinil, sa vzdá mandátu poslanca Národnej rady SR. Matovič zverejnil v auguste anonymnú informáciu, ktorú dostal pred dvoma týždňami do poštovej schránky. Predseda vlády si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je vraj 674 546 004,42 USD.  Fico toto obvinenie odmietol a podal na Matoviča trestné oznámenie zo spáchania zločinu krivého obvinenia.

 

img

 

"Očakávam, že ten, kto takéto nepravdivé obvinenia šíri, prevezme aj politickú zodpovednosť. Pretože veľmi dôkladné policajné preverovanie v spolupráci s policajnými zložkami dotknutého štátu bez akýchkoľvek pochybností vyvrátilo tieto lživé obvinenia," vyhlásil dnes na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR Fico. Dodal, že lživé obvinenie poškodzuje nielen osobu predsedu vlády, ale aj obraz Slovenska v zahraničí. Ak by sa Matovičovo obvinenia potvrdilo, viedlo by to k demisii premiéra a jeho vlády.

 

Informácie o osobách a účtoch si od FIU vyžiadal vyšetrovateľ prostredníctvom slovenskej Finančnej spravodajskej jednotky. TASR to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Pripomenul, že Národná kriminálna agentúra preveruje Matovičove tvrdenia voči Ficovi. Slivka potvrdil, že podľa vyjadrení od FIU Fico s manželkou nemajú schránkovú firmu ani účet na Belize.

 

 

img

 

Matoviča nezaujíma papierik z Belize, ktorým máva Fico

Lídra OĽaNO Igora Matoviča nezaujíma nejaký papierik z Belize, ktorým máva Robert Fico pred ľuďmi. „Stredoamerický štát Belize je smutne známy tým, že kryje medzinárodne hľadaných zločincov, ktorí si tam ukladajú svoje čierne peniaze. Belize je štát, kde je možné si za také peniaze, ktoré má Robert Fico k dispozícii, kúpiť úplne všetko,“ vyhlásil Matovič dnes v reakcii na tvrdenia Fica. Matovič zároveň avizuje, že vo štvrtok odovzdá všetky materiály súvisiace s manipuláciou verejného obstarávania, ktoré vykazujú výrazné znaky hodnovernosti, orgánom činným v trestnom konaní. „Samozrejme, ak sa ukáže, že na predmetnej manipulácii verejného obstarávania nie je slovami Roberta Fica ani jedno promile pravdy, nemám najmenší problém sa vzdať poslaneckého mandátu. V prípade, ak sa preukáže, že pri predmetnom verejnom obstarávaní vznikla škoda voči Slovenskej republike, rovnako chlapský záväzok, že odstúpi, očakávam od Roberta Fica,“ zdôraznil Matovič.

 

img


Matovič zverejnil v auguste anonymnú informáciu, ktorú dostal pred dvoma týždňami do poštovej schránky. Predseda vlády si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je vraj 674 546 004,42 USD. Fico na neho za to podal trestné oznámenie. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies