Fico: Na nezamestnanosť mladých budeme mať možno až 270 miliónov

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 12:14 • 2 min
Fico: Na nezamestnanosť mladých budeme mať možno až 270 miliónov

BRUSEL - Skončený dvojdňový summit EÚ označil premiér Robert Fico za úspešný.

slovakia

left justify in out

"Nielen z pohľadu EÚ a eurozóny, ale predovšetkým z pohľadu SR," zhodnotil na tlačovej konferencii v Bruseli. Avizoval, že na podporu zamestnávania mladých by mohla SR v najbližšom období využiť z eurofondov spolu 250 až 270 miliónov eur.

Šéf slovenskej exekutívy ocenil štvrtkovú (27.6.) dohodu s Európskym parlamentom (EP) na rozpočte na roky 2014 až 2020, ktorý by mohol byť po zdĺhavých rokovaniach v uplynulých mesiacoch definitívne schválený europoslancami na plenárnom zasadnutí budúci týždeň. "Táto dohoda umožňuje SR, aby od 1. januára 2014 čerpala z eurofondov podstatne viac peňazí ako doteraz. Je teraz už iba na nás, ako urýchlime prípravu dohôd s európskymi inštitúciami," priblížil Fico.

Dôležité pre Slovensko je podľa neho aj to, že sa na summite podarilo eliminovať tlaky niektorých štátov otvoriť otázku rozšírenia okruhu krajín, ktoré by mohli dostať rok navyše na dočerpanie tohtoročných eurofondov. Snažilo sa o to dnes podľa Fica napríklad Bulharsko. Príslušná legislatíva sa však naďalej týka iba Slovenska a Rumunska a jej schválenie v EP očakáva premiér v októbri.

V oblasti zamestnávania mladých pripomenul, že už v súčasnosti SR využíva 70 miliónov eur presunutých práve na tento účel z iných oblastí. Ďalších 100 miliónov eur by sa mohlo nájsť v programoch ako informatizácia spoločnosti či vzdelávanie a od novej európskej iniciatívy určenej krajinám s vysokou nezamestnanosťou mladých očakáva v nasledujúcich dvoch rokoch dodatočných 80 až 100 miliónov eur. "V najbližších rokoch tak môžeme hovoriť o sume 250 až 270 miliónov eur, ktoré môžeme použiť na nezamestnanosť mladých," avizoval Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies