Fico: Lajčákova nominácia je historickou vecou pre Slovensko

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 13:12 • 2 min
Fico: Lajčákova nominácia je historickou vecou pre Slovensko

BRATISLAVA – Slovenská vláda jednomyseľne dnes podporila kandidatúru Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

Ide o historickú vec, Slovensko ešte nikdy nenominovalo kandidáta do takejto medzinárodnej pozície, vyhlásil na brífingu po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Dodal, že hneď po zasadnutí vlády zaslal nominačný list do New Yorku, kde by kandidatúru mali prijať a informovať o nej ostatné členské štáty OSN. Slovenský minister zahraničných vecí by sa tak mal stať 11 oficiálnym kandidátom uchádzajúcim sa o tento post.

 

Premiér zároveň dodal, že nech súťaž o post šéfa OSN dopadne akokoľvek, Lajčákova účasť v nej zvýši renomé Slovenska, ale aj jeho osobné renomé. Je zároveň potvrdením faktu, že Slovensko vychovalo celú generáciu vynikajúcich diplomatov, ktorí pôsobia na rôznych úrovniach a nepochybne na vrchole tejto pyramídy diplomatov je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Má obrovské renomé nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ zdôraznil Fico. Premiér uviedol, že hneď, ako sa začalo hovoriť o novom generálnom tajomníkovi, prirodzene sa v medzinárodných kruhoch začalo objavovať Lajčákovo meno. Keďže by tento post mal prvýkrát v histórii obsadiť kandidát východoeurópskej skupiny, Lajčákove šance „sú nie teoretické, ale skutočné a praktické“. Aj keď sa hovorí o tom, že novým generálnym tajomníkom by mala byť žena, v prvom rade musí platiť kritérium kvality, podčiarkol slovenský premiér.

 

Miroslav Lajčák zdôraznil, že túto nomináciu prijíma s rešpektom a zodpovednosťou. Som si vedomý náročnosti súboja, dodal. „Panuje teraz presvedčenie, že pokiaľ náš región ponúkne kvalitného kandidáta, tak by sme mali mať nárok obsadiť pozíciu generálneho tajomníka,“ uviedol. Lajčák zdôraznil, že bude robiť všetko preto, aby sa Slovenská republika nemusela za neho hanbiť. Jeho nominácia je podľa neho šancou na zviditeľnenie krajiny a zároveň je to záväzok voči vynikajúcim špičkovým slovenským diplomatom. Najbližšou povinnosťou, ktorá na Lajčáka čaká, je verejné vypočutie na pôde OSN 7. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies