Festival KioSK ponúka tri dni nezávislého divadla a tanca

NETKY.SK • 28 Júl 2011, 12:17 • 2 min
Festival KioSK ponúka tri dni nezávislého divadla a tanca

Festival KioSK ponúka tri dni nezávislého divadla a tanca - Kultúra Štvrtý ročník festivalu KioSK s podtitulom „Festival odvážneho diváka predstaví počas troch dní v priestoroch kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie aktuálnu produkciu slovenskej nezáv

slovakia

left justify in out

img

Štvrtý ročník festivalu KioSK s podtitulom „Festival odvážneho diváka“ predstaví počas troch dní v priestoroch kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie aktuálnu produkciu slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény.
      Dramaturgička festivalu Martina Filinová pre TASR uviedla, že organizátori sa snažia pozvať odvážnejšie formy divadelných predstavení. „Trošku inovatívnejšie, experimentálnejšie. Niečo, čo môže zaujať novým prvkom v súčasnom divadle. Tento rok diváci uvidia veľa tanečných predstavení, ale aj rôzne iné formy na hranici - fyzické improvizácie, dokumentárne divadlo a divadlo prepájajúce viacero žánrov, od herectva, cez spev a pohyb,“ skonštatovala Filinová.
      Zaujímavou je podľa jej vyjadrenia téma urbánnych legiend, ktorou sa budú zaoberať dve podujatia. „Urbánne legendy, to je súčasný mestský folklór, čo sa mi zdalo ako zaujímavá téma pre súčasné divadlo. Urbánne legendy bude aj samostatný večer, akoby komentovaná poloprednáška s projekciami. A hneď potom bude umelecké spracovanie legiend, ktoré sme vyzbierali priamo v Žiline. A zároveň aj o bratislavskej rafinérii Apollo,“ uviedla dramaturgička festivalu KioSK.
      Novinkou je udeľovanie ocenenia za najzaujímavejšiu svetelnú a scénickú prácu. „Bude to ocenenie za prácu so svetlom a scénou - Light Kiosk 2011. V podstate tam budú zapadať predstavenia festivalu, ku ktorým sa vždy aj z tohto hľadiska na ranných fórach vyjadria svetelní dizajnéri z Českej republiky Jan Beneš a Jan Rolník,“ dodala Filinová.
      Súčasťou festivalu je do 30. júla aj svetelná inštalácia Light Guerilla v knihárskej dielni Lidy Mlichovej v centre Žiliny. „Chceme upozorniť na tému tohtoročného Kiosku - prácu so svetlom v divadle. Profesionálne sa to nazýva svetelný dizajn. Ale snažíme sa vyvarovať tohto pojmu, pretože na Slovensku ešte nefunguje ako samostatná profesia. Chceme zvýšiť záujem o vzdelávanie sa v tejto oblasti a upozorniť na to, že dokáže byť aj samostatným umeleckým odborom. A treba mu venovať určite väčšiu pozornosť ako dosiaľ,“ uzatvorila dramaturgička festivalu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies