Fest Anča sa otvára Žilinčanom, premietať sa bude aj na Hlinkovom námestí

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 15:05 • 2 min
Fest Anča sa otvára Žilinčanom, premietať sa bude aj na Hlinkovom námestí

BRATISLAVA - Legendárny bratia Quayovci, ale aj kanadský animátor Steven Woloshen predstavia svoju tvorbu na 9. Medzinárodnom festivale animácie Fest Anča, ktorý sa uskutoční od 29. do 3. júla v Žiline.

slovakia

left justify in out

Odohrávať sa bude tradične v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, Mestskom divadle, Novej Synagóge a po novom i v priestoroch Bábkového divadla. Ako uviedli organizátori na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, novinkou žilinského festivalu sú tiež bezplatné projekcie na Hlinkovom námestí, kde sa budú po prvý raz premietať celovečerné rodinné filmy.

 

Festival, určený všetkým nadšencom animovaného filmu, laickej i odbornej verejnosti, má tiež novú riaditeľku Žofiu Bosákovú. "Snažíme sa práve premosťovať tieto dve skupiny a ponúkať objavy laickej verejnosti i odborníkom. Chceme ponúknuť priestor pre ľudí, ktorí animovaný film až tak veľmi nepoznajú, premietania na námestí v Žiline budú verejne dostupné a bezplatné," povedala pre TASR.

 

Festival prepája animovaný film s výtvarným umením, dizajnom a hudbou. "Pre nás je veľmi dôležité, aby sme sa dokázali otvoriť žilinskému publiku. Chceme poukázať na to, ako animovaný film dokáže komunikovať aj s človekom, ktorý možno nevie o animácii nič," dodala Bosáková.

 

Festival sa chce čo najviac otvoriť širokej verejnosti, ale zároveň zasahovať aj cieľové skupiny, ako sú deti. "Považujeme to za veľmi dôležité, keďže svoje publikum si musí animovaný film budovať od útleho veku," konštatoval Maroš Brojo, programový riaditeľ festivalu. V rámci festivalu na veľkom plátne premietnu aj obľúbené slovenské večerníčky, ktoré vznikli v 90. rokoch, nebude chýbať dvojica kutilov Pat a Mat a pripomenie sa tiež ruská animácia Koník Hrbáčik.

 

Okrem svetovej a európskej animovanej tvorby Fest Anča predstaví i projekty mladých slovenských animátorov v rámci tzv. Industry Days.

 

Súčasťou festivalového programu sú po tretí raz Game Days. Na podujatie zavítajú viacerí nadšenci počítačový hier, napríklad tvorcovia série Serious Sam a vysoko hodnotenej puzzle hry Talos Principle, vývojári z Amanita Design s ich najnovšou adventúrou Samorost 3 alebo zástupcovia veľkého animačného štúdia Platige Image.

 

V rámci sprievodných programov budú tradičným festivalovým lákadlom workshopy, medzi nimi aj workshop kanadského animátora Stevena Woloshena, ktorý sa už niekoľko desaťročí zaoberá tvorbou direct filmu. "Je to bezkamerová animácia, vzniká tak, že film je tvorený vyškrabávaním, leptaním alebo poškodzovaním filmového pásu," vysvetlil Maroš Brojo. Podľa jeho ďalších slov tento proces si budú môcť vyskúšať všetci návštevníci festivalu. Steven Woloshen prezradí viac o technike bezkamerovej animácie aj na svojom masterclasse.

 

Najvýznamnejšími hosťami tohto ročníka sú Stephen a Timothy Quayovci, ktorí sa narodili v roku 1947 v americkej Pensylvánii, žijú v Londýne a majú za sebou 30-ročnú úspešnú kariéru. "V dvoch projekciách budeme premietať všetky ich najvýznamnejšie filmy, budú mať aj vlastný masterclass, kde sa budú môcť ľudia dozvedieť, akým spôsobom tvoria," dodal programový šéf festivalu.

 

Predstaví sa aj v súčasnosti najúspešnejšie chorvátske štúdio Bonobostudio, jedno z najvýznamnejších štúdií z východnej Europy orientujúce sa na krátky animovaný a experimentálny film.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies