Fedor: Profesionalizácia armády priniesla so sebou aj nenaplnené očakávania

NETKY.SK • 2 August 2015, 09:58 • 2 min
Fedor: Profesionalizácia armády priniesla so sebou aj nenaplnené očakávania

BRATISLAVA - Projekt profesionalizácie armády predstavoval jeden z mála plánovaných a tiež zrealizovaných veľkých projektov v procese transformácie slovenských ozbrojených síl. Pre TASR to uviedol bývalý minister obrany a súčasný poslanec Národnej rady SR Martin Fedor.

slovakia

left justify in out

"Plná profesionalizácia slovenských ozbrojených síl bola v čase spustenia nesporný úspech," konštatoval Fedor. Mladí ľudia sa podľa jeho slov mohli konečne rozhodnúť, či chcú byť vojakmi alebo nie.

 

Pri zavedení profesionálnych ozbrojených síl sa podľa Fedora vychádzalo z niekoľkých predpokladov. A to, že po vstupe do NATO a získaní priamych bezpečnostných garancií pre SR sa dramaticky mení bezpečnostné prostredie, v ktorom sa Slovensko nachádza. Taktiež, že klesá potreba ľudskej sily ako podstatného elementu pri prípadných konfliktoch, či to, že budú efektívnejšie využité zdroje, ktoré Slovensko vynakladá na obranu.

 

Zavedenie profesionálnej armády podľa Fedora prinieslo aj niekoľko nenaplnených očakávaní. "Klesá záujem o službu do ozbrojených síl, a to najmä v odbornostiach, ktoré sú žiaduce pri budovaní modernej, technologicky vyspelej armády. Taktiež stúpa priemerný vek profesionálnych vojakov," vymenúva exminister obrany. Ako dodal, za 10 rokov sa nepodarilo spustiť projekt, ktorý mal byť synergický a doplnkový k plnej profesionalizácii. "Projekt aktívnych záloh, ktoré by umožňovali masovejší kontakt civilistov s armádou a mohli by byť zároveň prirodzeným rezervoárom možných uchádzačov o profesionálnu službu," dodal Fedor.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies