Fedor: Odmieta úvahy o obnovení hraníc v EÚ

NETKY.SK • 14 Január 2015, 15:07 • 2 min
Fedor: Odmieta úvahy o obnovení hraníc v EÚ

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec NR SR Martin Fedor odmieta úvahy o zavedení nových hraníc medzi štátmi EÚ.

slovakia

left justify in out

„Slovensko ani ostatné členské štáty by nemali podporovať návrhy, ktoré ako riešenie na boj s terorizmom navrhujú obnovenie hraníc medzi členskými štátmi Európskej únie," povedal dnes pre agentúru SITA poslanec NR SR a člen výboru pre obranu a bezpečnosť Martin Fedor (SIEŤ). Fedor zásadne odmieta úvahy o znovuzavedení hraníc medzi členskými štátmi. O možnej úprave schengenskej dohody v tomto zmysle hovoril cez víkend španielsky minister vnútra Jorge Fernández a francúzska krajne pravicová politička Le Penová sa dokonca vyjadrila za zrušenie schengenu.

 

Podľa Martina Fedora takéto úvahy určite nie sú riešením problému. Naopak, je to krok späť a bolo by to v zásade víťazstvo terorizmu. Odpoveďou na teroristické útoky nemôžu byť podľa neho jednoduché riešenia a menej slobody, lebo v takom prípade by teroristi skutočne vyhrali. „V prípade radikálov a terorizmu ide o problém, ktorý nemôžu členské krajiny EÚ riešiť jednotlivo, ale práve naopak, vzájomnou spoluprácou. Hrozba terorizmu si od nás vyžaduje spoluprácu a nie izoláciu. Aj samotný projekt EÚ je postavený na spolupráci a kooperácii," konštatoval. 

 

Riešením podľa Fedora je silnejšia ochrana vonkajších hraníc EÚ a lepšia výmena informácií medzi jednotlivými krajinami a ich tajnými službami. „Riešením je aj lepšie využitie spravodajskej jednotky EÚ, ktorá má za cieľ koordináciu spravodajských informácií medzi jednotlivými štátmi a podľa môjho názoru nie je využívaná dostatočne," povedal Martin Fedor s tým, že si treba dávať pozor najmä na jednoduché riešenia, ktoré v konečnom dôsledku obmedzujú slobodu ľudí a s ktorými budú teraz prichádzať rôzni extrémistickí a populistickí politici. Zrušenie schengenu by išlo podľa neho proti jednému z hlavných výdobytkov únie, ktorá je postavená na báze spolupráce, voľného pohybu osôb a ďalších slobodách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies