Fedor o kauze VS: Loptička je na strane ministra, nechám sa prekvapiť

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 12:00 • 2 min
Fedor o kauze VS: Loptička je na strane ministra, nechám sa prekvapiť

BRATISLAVA - Je zodpovednosťou ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD), ako bude napomáhať pri vyšetrovaní a objasňovaní kauzy údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Po dnešnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva to vyhlásil predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS).

Či verí, že Glváč zbaví mlčanlivosti údajného autora správy o podozreniach z tunelovania, Fedor nepovedal. "Nechám sa prekvapiť, nebudem špekulovať. Loptička je na strane ministra," odkázal.

O novom svedkovi v kauze hovorí po Glváčovi aj Fedor, ktorý zároveň nevylučuje, že obaja politici hovoria o rovnakom človeku. Má to byť bývalý vysoký funkcionár vojenskej tajnej služby a podľa poslanca skôr stojí na druhej strane ako autor správy. Nový svedok je teda údajne pripravený ho konfrontovať.

Fedor tiež oznámil, že jeho výbor súhlasil s prizvaním relevantných osôb, ktoré majú čo povedať k celej kauze, vrátane autora správy. Poverili tiež Glváča, aby spracoval informácie o postupe preverovania celého prípadu od začiatku až po koniec. "Musíme vedieť, ktoré dokumenty sú relevantné a ktoré sú podvrhy. Výbor bude pokračovať, keď minister rozhodne o zbavení alebo nezbavení mlčanlivosti," avizoval s odhadom, že to potrvá dva alebo tri dni.

Opozičný poslanec je tiež pripravený stretnúť sa s expremiérkou Ivetou Radičovou, ktorá dočasne viedla aj rezort obrany. Na základe toho, čo mu povie, sa rozhodne o jej predvolaní na výbor.

Správa, o ktorej minulý týždeň informoval denník Sme, má opisovať údajne nezákonné prevody majetku VSS na iné organizácie či súkromné osoby, ktoré mali byť v spojení s vedením služby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies