Fed Cup: V sobotu najprv Schmiedlová, potom Rybáriková

NETKY.SK • 6 Február 2015, 13:04 • 2 min
Fed Cup: V sobotu najprv Schmiedlová, potom Rybáriková

APELDOORN - Zápasom domácej jednotky Kiki Bertensovej a dvojky kádra hostiek Karolíny Schmiedlovej sa v sobotu o 13.00 h začne víkendové stretnutie Holandsko - Slovensko na antuke v hale Omnisport v Apeldoorne v 1. kole II. svetovej skupine Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien. Následne sa predstavia druhá singlistka "Oranjes" Arantxa Rusová proti líderke tímu SR Magdaléne Rybárikovej. Rozhodol o tom piatkový žreb programu.

slovakia

left justify in out

V nedeľu od 12.00 h postupne budú hrať Bertensová s Rybárikovou, Rusová proti Kar. Schmiedlovej a napokon vo štvorhre Richel Hogenkampová a Michaella Krajiceková s Rybárikovou a Kar. Schmiedlovou. 

 

Kapitán Sloveniek Matej Lipták má k dispozícii aj Kristínu Kučovú a Kristínu Schmiedlovú. Chýbajú Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Jana Čepelová. Prvé dve dali prednosť individuálnym turnajovým záujmom, tretia sa zotavuje po zápale pľúc. Šéfom realizačného štábu Holandska je Paul Haarhuis. 

 

Hala v 150-tisícovom meste vzdialenom 90 km východne od Amsterdamu bude mať divácku kapacitu 3500 návštevníkov. Hrať sa bude loptami Dunlop. Hlavným rozhodcom bude Talian Roberto Ranieri, empajrovými Francúz Pascal Maria a Britka Kelly Thomsonová. 

 

Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky vlaňajšími prehrami v Bratislave 1:3 s Nemkami vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny a v apríli v Québec City tiež 1:3 s Kanaďankami v play-off zostúpili do II. svetovej skupiny. 

Holandsko dva razy bolo vo finále Fed Cupu, a to v rokoch 1968 a 1997. Vo svetovej skupine dovedna strávilo 33 sezón a historicky najúspešnejšou hráčkou je Betty Stoveová (45:15), v debli pár Kristie Boogertová - Miriam Oremansová (9:3). Na najviac stretnutí svojej krajiny - 39 - nastúpila spomenutá Oremansová. Historicky najmladšou hráčkou je Krajiceková, debutovala vo veku 15 rokov a 101 dní. Najstaršou Stoveová, rozlúčila sa vo veku 38 rokov a 23 dní. Holanďanky ešte nikdy nepredviedli obrat z 0:2, z manka 1:2 sa im to podarilo raz, a to v júli 1997 proti Češkám. 

 

Najvyššie rebríčkovo postavenou singlistkou Holandska k 2. februáru je Bertensová na 70. pozícii ako jediná "stovkárka". V debli je Krajiceková na 25. mieste, nedávno sa po boku Češky Barbory Záhlavovej-Strýcovej prebojovala do semifinále melbournských grandslamových Australian Open. 

 

Holanďanky vo februári 2014 na turnaji I. skupiny euroafrickej zóny v Budapešti postupne zvíťazili nad Chorvátkami (3:0), Belgičankami (3:0), Luxemburčankami (3:0) a Bieloruskami (2:0, štvorhru neodohrali). V aprílovom play-off o II. svetovú skupinu na antuke v hale v Hertogenboschi prekonali Japonky 3:2. Na kurte sa objavili Rusová (1 bod) a Bertensová (2 body), už za nezvratného stavu 3:1 si debla zahrali Hogenkampová s Krajicekovou. V akcii teda bola štvorica, ktorá dostala dôveru aj teraz. 

 

Bude to tretí vzájomný zápas Holanďaniek so Slovenkami. Tie v júli 1996 na antuke na dvorcoch Slovana v Bratislave v dueli o elitu prehrali 2:3, za domáce hrali Henrieta Nagyová, Karina Habšudová a v debli aj Radka Zrubáková. Slovenky dosiahli revanš v apríli 2006 na neutrálnej pôde v bulharskom Plovdive na turnaji I. skupiny euroafrickej zóny. O postačujúci náskok 2:0 sa v singloch postarali Rybáriková (6:3, 6:2 proti Elise Tamaelovej) a Hantuchová (4:6, 7:6 /5/, 6:2 proti Krajicekovej). V debli Cibulková a Janette Husárová prehrali 6:1, 0:6, 4:6 s párom Marrit Boonstrová, Brenda Schultzová-McCarthyová. 

 

Slovenky figurujú na 10. priečke vo fedcupovom renkingu krajín podľa ITF, Holanďankám patrí v tomto hodnotení 17. pozícia. 

Výsledok piatkového žrebu programu víkendového stretnutia Holandsko - Slovensko v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien: 

HOLANDSKO - SLOVENSKO 
(Apeldoorn, Omnisport, antuka v hale) 

Sobota (13.00): 
Kiki Bertensová - Karolína Schmiedlová 
Arantxa Rusová - Magdaléna Rybáriková 

Nedeľa (12.00): 
Kiki Bertensová - Magdaléna Rybáriková 
Arantxa Rusová - Karolína Schmiedlová 
Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková - Magdaléna Rybáriková, Karolína Schmiedlová 

Kádre: 

HOLANDSKO: 
Kiki Bertensová (70. vo svetovom rebríčku vo dvojhre, 80. vo štvorhre) 
Richel Hogenkampová (125. / 252.) 
Arantxa Rusová (213. / 175.) 
Michaella Krajiceková (268. / 25.) 
kapitán: Paul Haarhuis 

SLOVENSKO: 
Magdaléna Rybáriková (47. / 74.) 
Karolína Schmiedlová (75. / 308.) 
Kristína Kučová (139. / -) 
Kristína Schmiedlová (674. / 1151.) 
kapitán: Matej Lipták 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies