Favoritom nedeľňajších volieb v Grécku je radikálna ľavica

NETKY.SK • 23 Január 2015, 13:02 • 2 min
Favoritom nedeľňajších volieb v Grécku je radikálna ľavica

ATÉNY - Grékov čakajú v nedeľu predčasné parlamentné voľby, ktorých jednoznačným favoritom je opozičná radikálna strana SYRIZA na čele s Aléxisom Tsíprasom.

slovakia

left justify in out

Podľa posledných prieskumov by túto ľavicovú stranu volilo 36 percent voličov, ďalší prieskum jej pripisuje 32,5 percenta. Druhá najsilnejšia Demokratická strana úradujúceho premiéra Antónisa Samarása za ňou zaostáva asi o päť percent, pričom prieskumy jej prisudzujú 27,5 až 30 percent hlasov. SYRIZA si v prípade víťazstva bude musieť nájsť koaličného partnera. Podľa BBC do úvahy prichádza socialistická strana PASOK, ktorá by mohla získať päť percent hlasov. Ďalšou možnosťou je Hnutie demokratických socialistov bývalého premiéra Geórgia Papandrea.

 

Demokrati stratili podporu prijímaním nepopulárnych úsporných opatrení, ktoré znížili životnú úroveň obyvateľstva. Nezamestnanosť dosahuje 25 percent, u mladých až 50 percent. Mzdy niekoľko rokov klesali, dane naopak rástli. Strana SYRIZA zmierňuje obavy Grékov z budúcnosti a sľubuje, že v prípade volebného víťazstva ukončí úsporné opatrenia a zruší niektoré reformy, ku ktorým sa Atény zaviazali v rámci úverového programu v celkovom objeme 240 mld. eur. S veriteľmi z Medzinárodného menového fondu a EÚ chce SYRIZA tiež rokovať o zmene podmienok splácania verejného dlhu. „Čo nám prinieslo päť rokov obetovania sa. Nič,“ vyhlasuje Tsípras. Dodáva, že „1,3 milióna ľudí je bez práce, tri milióny nemá zdravotné poistenie a dôchodcovia nemajú na zaplatenie liekov“. 

 

Objavujú sa obavy, že medzi Gréckom a veriteľmi by mohla po voľbách nastať patová situácia, ktorá by mohla vyústiť až do odchodu Grécka z eurozóny ako aj do návratu dlhovej krízy v eurozóne. "Akákoľvek budúca vláda zvolená v Grécku bude musieť plniť existujúce záväzky a udržať kurz reforiem a rozpočtovej zodpovednosti," uviedol predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. 

 

Predčasné voľby v Grécku sú dôsledkom toho, že parlament v decembri trikrát po sebe nedokázal zvoliť nového prezidenta. Podľa ústavy muselo nasledovať rozpustenie parlamentu. Nový 300-členný parlament bude voliť 9,8 milióna oprávnených voličov. Hranica na vstup do parlamentu predstavuje tri percentá hlasov. Víťazná strana automaticky dostáva 50 parlamentných kresiel naviac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies