Favoritmi na titul tradične Žilina a Slovan, nováčikom ViOn - PREHĽAD

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 11:43 • 2 min
Favoritmi na titul tradične Žilina a Slovan, nováčikom ViOn - PREHĽAD

Favoritmi na titul tradične Žilina a Slovan, nováčikom ViOn - PREHĽAD

slovakia

left justify in out

Po vyše dvojmesačnej prestávke štartuje v sobotu 17. júla úvodnými štyrmi zápasmi 18. ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Prvé kolo Corgoň ligy uzavrú v nedeľu dva súboje (Banská Bystrica - DAC Dunajská Streda, Slovan - Košice). Titul v ročníku, ktorý nasleduje krátko po historickej účasti slovenskej reprezentácie na finálovom turnaji MS v Juhoafrickej republike, obhajuje 5-násobný šampión MŠK Žilina. Nováčikom medzi elitou je staronový ligista ViOn Zlaté Moravce, ktorý nahradil Petržalku.
      V 12-člennom zoskupení sú dve mužstvá, ktoré už dlhodobo netaja maximalistické ambície - o titul budú aj v novej sezóne na základe najsilnejšieho hráčskeho kádra a zázemia bojovať Žilina a bratislavský Slovan, ktorý povedie trénerský doyen a miláčik fanúšikov "belasých" Jozef Jankech. "Pôjdeme opäť od zápasu k zápasu, budeme sa sústrediť na každý najbližší duel. Myslím, že aj vlani to bolo našou silnou stránkou, žiadne veľké reči, ale plné sústredenie na zápasy," povedal žilinský kouč Pavel Hapal. V tábore Slovana na rozdiel od Žiliny od začiatku jasne deklarujú útok na titul: "Slovan má vždy najvyššie ciele. Pred dvoma rokmi sme vyhrali titul, vlani pohár, takže by som si prial, aby sme získali titul opäť pre Bratislavu. No uvedomujeme si, že to budú rovnako chcieť aj iné mužstvá," vyhlásil generálny riaditeľ Dušan Tittel. Slovan má problémy hlavne v ofenzíve. Dlhodobo sú zranení Branislav Obžera i nová posila z Balkánu Krešimir Kordič a po zraneniach sa pomaly vracajú Marek Kuzma, Juraj Halenár i Samuel Slovák. Mužstvo oslabil aj odchod kanoniera Pavla Masaryka na Cyprus.
      Vysoké ambície majú aj v ďalších mužstvách, ktoré v lete vymenili trénerov. Vylepšiť si 3. priečku z minulej sezóny chcú v Banskej Bystrici (na lavičke Karol Marko), Trnava s Dušanom Radolským na poste kormidelníka po meganákupoch posíl chce pritiahnuť diváka na tribúnu a po ročnej odmlke si vybojovať miestenku v európskom pohári. "Celú robotu sme zamerali na to, aby sme vrátili diváka na tribúnu. Chceme, aby fanúšikovia videli, že sa tu pracuje a budeme robiť všetko preto, aby nám fandili, keď sa vyhráva a zostali s nami aj vtedy, keď sa nedarí," vyhlásil Radolský. Stúpať vyššie túži Senica s navrátilcom na slovenskú scénu Stanislavom Grigom. Ozdobou CL bude účasť dvoch hráčov, ktorí reprezentovali Slovensko na nedávno skončenom svetovom šampionáte v JAR - v kádri Slovana figuruje stopér Kornel Saláta, za Trnavu hráva stredopoliar Kamil Kopúnek.
      Corgoň lige však ešte pred pár dňami hrozilo, že sa nezačne načas. Prezídium Únie ligových klubov (ÚLK) totiž na svojom minulotýždňovom zasadnutí schválilo odloženie začiatku súťažného ročníka CL a I. ligy 2010/2011 až do vyrovnania finančných prostriedkov za marketingové a TV práva Corgoň ligy 2009/2010 zo strany SFZ a podpisu samostatných zmlúv týkajúcich sa marketingových a TV práv oboch profesionálnych súťaží medzi Slovenským futbalovým zväzom (SFZ), ÚLK a UFA Sports. Napokon sa zainteresované strany podpísaním protokolu zaviazali k splneniu všetkých podmienok prijatých uznesením Prezídia ÚLK a fiasko v podobe odkladu úvodného kola odpadá.
      Hrací systém nového ročníka CL sa nemení, 12 mužstiev sa medzi sebou stretne trikrát, čo spolu predstavuje 33 kôl súťaže. Na jeseň čaká mužstvá 18 a na jar 15 zápasov. V prvých 22 kolách sa stretne dvakrát každý s každým doma - vonku a následne sa zopakuje 11 kôl z úvodnej tretiny súťaže. Zvýhodnené budú tímy umiestnené v minulom ročníku CL na 1.-6. mieste: Žilina, Slovan, Banská Bystrica, Nitra, Ružomberok a Senica, keďže budú mať vzhľadom na nepárny celkový počet stretnutí (33) výhodu jedného zápasu doma naviac. Jesenná časť sa skončí 18. kolom v sobotu 27. novembra 2010. Z najvyššej slovenskej futbalovej súťaže 2010/2011 zostúpi tím na poslednom 12. mieste, ktorého nahradí víťaz I. ligy.

      Program 1. kola Corgoň ligy 2010/2011:
      sobota 17. júla o 17.30 h: MŠK Žilina - ViOn Zlaté Moravce (Kružliak, E. Weiss, Ádám), o 19.30 h: FC Nitra - MFK Dubnica (Perašín, Balko, Brendza), MFK Ružomberok - 1. FC Tatran Prešov (Sedlák, Vorel, Cuninka), Spartak Trnava - FK Senica (Horváth, D. Hrčka, Benko)
      nedeľa 18. júla o 17.30 h: Dukla Banská Bystrica - DAC Dunajská Streda (Valášek, Slyško, Chládek), o 19.30 h: Slovan Bratislava - MFK Košice (Samotný, Kubačka, Tomčík, hrá sa na Pasienkoch)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies