Polícia má dve nové špeciálne vozidlá, vďaka výbave môžu zachrániť život

NETKY.SK • 22 Marec 2023, 16:18 • 2 min
Polícia má dve nové špeciálne vozidlá, vďaka výbave môžu zachrániť život

Policajný zbor má k dispozícii dve nové špeciálne vozidlá. Vďaka ich výbave bude môcť posádka zachrániť život napríklad účastníkom vážnej dopravnej nehody, ak sa na miesto dostane skôr ako záchranári a pôjde o sekundy.

slovakia

left justify in out

Automobily a ich výbava boli koncipované na základe praktickej skúsenosti príslušníkov Policajného zboru z praxe. Slovensko bude mať k dispozícii zatiaľ dve pilotné vozidlá zn. Škoda Kodiaq 2.0 Tsi 4x4 DSG Style, v budúcnosti by sa mohli rozšíriť do každého kraja.

Uvádzame do praxe pilotný projekt, ktorého zámerom je, aby tieto vozidlá spolu s vyškolenou a skúsenou posádkou policajtov boli využívané počas hliadkovej služby pri preverovaní náročnejších udalostí, kde takéto vozidlo a posádka dokáže poskytnúť potrebnú podporu klasickej policajnej hliadke. Autá budú tiež používané napríklad pri pátracích akciách, ale aj pri vzniku a prvotnom riešení mimoriadnych udalostí či vysokoprofilových incidentov ako je napr. útok aktívneho strelca na mäkké ciele, ale aj pri komplikovaných dopravných nehodách s vyšším počtom zranených, živelných pohromách, haváriách či požiaroch," uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec.

img

 

Zámerom je súčasne fakt, aby vozidlo obsluhoval určený policajt,  tzv. „veliteľ", ktorý by na mieste vzniku takýchto udalostí riadil sily a prostriedky príslušného krajského riaditeľstva Policajného zboru, zabezpečoval ich vzájomnú koordináciu a komunikáciu, tiež tok informácií smerom k operačnému stredisku, zároveň by na mieste úzko spolupracoval s ostatnými zložkami integrovaného záchranného systému.

Vozidlá sú už vo farbách nového dizajnu vozidiel Policajného zboru. Špeciálna úprava auta spočíva najmä vo vybudovaní zástavby a výsuvného systému z batožinového priestoru, opatreného množstvom profesionálneho vybavenia," povedal štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty, pod ktorého agenda nákupu nových vozidiel spadá.

img

 

Vozidlá prepravujú potrebné materiálno-technické vybavenie pre zasahujúcich policajtov, ktorého jednotlivé komponenty sú funkčné a ľahko použiteľné s možnosťou ich obmeny v budúcnosti.

Súčasťou profesionálneho vybavenia sú prostriedky balistickej ochrany zasahujúcich policajtov (balistický štít, vesty, prilby), prostriedky na prekonanie prekážok a uzamykacích mechanizmov (rebrík, baranidlo, sada páčidiel), telekomunikačné sady, zastavovací pás, špeciálne vyhľadávacie svetlo a svietidlo na osvetlenie väčšieho priestoru, prostriedky slúžiace na usmerňovanie cestnej premávky (prenosné kužele, magnetické svetlá), prostriedky predlekárskej pomoci (medický vak, defibrilátor, triážna sada), tiež hasiaci prístroj a mnohé iné.

Veliteľ ako aj samotné vozidlo bude farebne odlíšené od ostatných zložiek integrovaného záchranného systému, aby bolo ľahko rozpoznateľné. V testovacej pilotnej fáze sú vybrané Krajské riaditeľstvá PZ v Bratislave a Nitre, kde budú tieto vozidlá už čoskoro nasadené v priamom výkone služby," povedal minister Roman Mikulec.

Do budúcnosti sa predpokladá s rozšírením počtu takýchto vozidiel a ich nasadenia do výkonu služby, čím sa Policajný zbor snaží zabezpečiť zvýšenie ochrany a bezpečnosti občanov Slovenskej republiky a poskytnúť lepšie materiálno-technické vybavenie policajtom pri zvládaní  situácií a udalostí rôzneho druhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies