Liptovskú Maru sčasti vypustili. Prechádzka po priehrade láka stovky ľudí

NETKY.SK • 27 Marec 2022, 15:57 • 2 min
Liptovskú Maru sčasti vypustili. Prechádzka po priehrade láka stovky ľudí

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Vodnú hladinu spustili pre očakávané topenie snehu na horách, čo odhalilo pozostatky niekdajšej cesty spájajúcej zatopené obce. Množstvo ľudí do lokality prechádza cez železničnú trať v Liptovskom Mikuláši, časti Palúdzka. Radnica rieši, ako tam urobiť bezpečnejší prístup.

slovakia

left justify in out

Prechádzka po sčasti vypustenej Liptovskej Mare prilákala v týchto dňoch stovky ľudí. „Je potrebné presmerovať ľudí od trate cez Priehradnú ulicu k objektu vodární a po nábreží Váhu ich viesť popod železničný most k nádrži. Našou úlohou je teraz zatraktívniť túto bezpečnejšiu trasu, aby boli ľudia motivovaní neprechádzať cez trať,“ zdôvodnil viceprimátor Liptovského Mikuláša Ľuboš Trizna. Dodal, že trasa k Liptovskej Mare, po ktorej mesto urobí náučný chodník, nie je dlhšia ako riziková trasa cez koľajisko.

 

img

 

Hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková podotkla, že v rámci nasmerovania ľudí k bezpečnejšiemu prístupu k vode bude potrebné vyrovnať panely popod železničný most, vybudovať schodíky či záchytné parkovisko. Na rokovaní so železničiarmi padol zo strany mesta návrh urobiť popod miesto zakázaného prekračovania koľajníc podchod či priecestie. „Teleso trate v úseku pri Palúdzke má výšku šesť metrov a podľa vodohospodárov slúži aj ako hrádza v čase zvýšenej hladiny Liptovskej Mary. To znamená, že podchod na tomto mieste nie je možné vybudovať. Budeme preto v dlhodobejšom horizonte pracovať na možnosti priecestia,“ priblížila.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: V Antarktíde sa rozpadol ľadovec veľký ako Rím!

 

Ako dodala, s odborníkmi musia vypracovať štúdiu. Na jej základe by mohli na trati urobiť úrovňové železničné priecestie pre peších s bezpečnostnými prvkami a prístupový chodník. „To je však beh na dlhé trate a súvisí s prekládkou železnice,“ prezradil primátor mesta Ján Blcháč.

 

img

 

Šéf liptovskomikulášskej radnice zdôraznil, že ich snahou je motivovať ľudí, aby sa k brehom dostávali legálnou a hlavne život neohrozujúcou cestou. „Zároveň nie je tajomstvom, že pobrežie priehrady chceme po preložení trate prebudovať na mestskú pláž,“ povedal primátor.

 

Možno vás zaujme: V ľudskej krvi našli po prvý raz plastové častice! Ako sa tam dostali?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies