Fajčenie zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu

NETKY.SK • 22 September 2015, 12:50 • 2 min
Fajčenie zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu

LONDÝN - Vznik cukrovky 2. typu môže mať súvislosť s fajčením. Tvrdí to medzinárodný tím vedcov, ktorý analyzoval dáta od takmer šiestich miliónov ľudí z 88 výskumov sústreďujúcich sa na vzťah medzi fajčením a cukrovkou 2. typu.

slovakia

left justify in out

Súčasní fajčiari majú podľa nich v porovnaní s nefajčiarmi 1,4-krát vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu. I keď toto riziko stúplo po tom, ako prestali fajčiť, po piatich rokoch kleslo na 1,2 násobok. Štúdiu zverejnil odborný časopis The Lancet Diabetes & Endocrinology.

 

"Podobne ako u srdcových chorôb a rôznych druhov rakoviny, by sa malo fajčenie považovať za riziko aj u diabetu, hoci má menší efekt ako napríklad na rakovinu pľúc," vyjadril sa pre spravodajský portál BBC Naveed Sattar z University of Glasgow, ktorý je členom výskumného tímu. Zároveň podotkol, že by lekári mali svojich pacientov pred týmto možným rizikom varovať.

 

Výskum síce poskytol ďalšie dôkazy o súvislosti fajčenia a cukrovky 2. typu, no nedokazuje, že ju spôsobuje. V prípade, ak sa toto prepojenie potvrdí, experti odhadujú, že práve fajčenie mohlo na celom svete zapríčiniť 12 percent prípadov cukrovky u mužov a dve percentá u žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies