Fajčenie hortenzie ako lacnej náhrady marihuany odborníci v SR nezaznamenali

NETKY.SK • 15 Február 2014, 08:17 • 2 min
Fajčenie hortenzie ako lacnej náhrady marihuany odborníci v SR nezaznamenali

BRATISLAVA - Usušené kvety hortenzie zmiešané s tabakom. Fajčenie takejto zmesi, považovanej za lacnejšiu náhradu marihuany, začali podľa zahraničných médií v súčasnosti praktizovať mladí Francúzi. Na Slovensku sa odborníci s takýmito prípadmi ešte nestretli.

slovakia

left justify in out

Ako upozornil riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica, neznamená to, že na Slovensku ľudia takéto niečo nevyskúšali. "V súčasnom svete, keď ľudia hromadne zdieľajú informácie prostredníctvom mailu či sociálnych sietí, je možné, že sa informácie o takejto droge dostali aj k nám," uviedol Okruhlica. Ako sám povedal, on sám ani jeho kolegovia v Centre pre liečbu drogových závislostí sa s týmto prípadom nestretli. Podobne sa vyjadrila aj vedúca Národného toxikologického informačného centra Silvia Plačková. "O rastline vieme, ale podobný prípad ako vo Francúzsku sme nezaznamenali."

Fajčenie usušených kvetov hortenzie s tabakom môže mať podľa niektorých odborníkov vážne zdravotné následky. Upozorňujú na to, že pri fajčení sa uvoľňuje prudko jedovatý kyanovodík, čo môže viesť až k smrti. Podľa Plačkovej sa k tomuto riziko nemožno vyjadriť jednoznačne. "Ťažko to posúdiť, v rastline sa nachádzajú rôzne obsahové látky, nevieme, aké množstvo kyanogénnych glykozidov sa nachádza v jednotlivých druhoch," spresnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies