Facebook použil umelú inteligenciu na mapovanie thajských ciest

NETKY.SK • 25 Júl 2019, 15:40 • 2 min
Facebook použil umelú inteligenciu na mapovanie thajských ciest

BRATISLAVA - Facebook s pomocou umelej inteligencie (AI) zmapoval viac ako 482 800 kilometrov dosiaľ nezmapovaných ciest v Thajsku a výsledky sprístupnil verejnosti. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

slovakia

left justify in out

Projekt, ktorý dokončili za 18 mesiacov, by stovke expertov na mapovanie trval viac ako dvakrát dlhšie, oznámila spoločnosť vo vyhlásení. Vytvorené mapy budú môcť použiť počas záchranných operácií po katastrofách a tiež pri urbánnom plánovaní.

Nástroj Map With AI, ktorý pri tom použili, sprístupňujú verejnosti. Jeho súčasťou je pritom aj prístup k mapám Afganistanu, Bangladéša, Indonézie, Mexika, Nigérie, Tanzánie a Ugandy, ktoré vznikli s pomocou AI.

 

img


Systém umelej inteligencie používa satelitné snímky s vysokým rozlíšením, aby rozoznal cesty od chodníkov a riek. Na thajskom projekte sa podieľali aj ľudskí experti, ktorí vytvorené mapy následne kontrolovali a v prípade potreby upravovali.

Facebook na mapovaní spolupracuje s otvoreným projektom OpenStreetMap (OSM), ktorého cieľom je tvorba voľne dostupných geografických dát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies