F1: Mercedes očakáva v Bahrajne tesný súboj s Ferrari

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 08:42 • 2 min
F1: Mercedes očakáva v Bahrajne tesný súboj s Ferrari

SACHÍR - Aj v bahrajnskom Sachíre na druhých pretekoch tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta formuly 1 budú favoritmi na prvenstvo jazdci Mercedesu Lewis Hamilton a Nico Rosberg.

slovakia

left justify in out

Dvojica pilotov "strieborných šípov" získala double na úvodnom podujatí sezóny v austrálskom Melbourne, ale len podľa výsledkov sa zdá, že išlo o tradičnú dominanciu z posledných dvoch rokov. Väčšinu pretekov bolo vo vedení Ferrari a len voľbou zlej stratégie prišlo podľa viacerých odhadov o víťazstvo, ktoré si napokon pripísal Rosberg.

 

Šéf Mercedesu Toto Wolff očakáva, že talianska stajňa bude v Bahrajne ešte o čosi bližšie. "V Melbourne sme predviedli dobrý výkon. Hoci sme mali slušný náskok, zlé štarty by nás pokojne mohli stáť víťazstvo. Trať v Bahrajne by mala sedieť Ferrari, očakávame ešte menšie rozdiely a veľmi tesný súboj. Po úspešnej premiére nových pneumatikových pravidiel je možné, že uvidíme strategickú bitku - je toho dosť, na čo sa môžeme tešiť," citoval Rakúšana portál ESPN.


Mercedes aj Ferrari si zvolili pre bahrajnskú veľkú cenu rôzne typy pneumatík, Scuderia bude mať k dispozícii až tri súbory stredne tvrdých zmesí, kým nemecká značka len jednu. To sa odzrkadlilo v dostupnosti mäkkých pneumatík (Ferrari 4 balíky, Mercedes 6). "Bahrajn je dosť odlišný od Melbourne, takže uvidíme, ako to pôjde. Jednu vec, ktorú normálne môžete zaručiť, je, že bude sucho. Ak by sa vyskytol dážď, otvorili by sa nové možnosti," dodal technický riaditeľ Mercedesu Paddy Lowe.

 

Nadviazať na austrálske víťazstvo a tri prvenstvá v sérii z konca vlaňajšieho ročníka bude chcieť Rosberg, ktorý bol v posledných dvoch sezónach v tieni svojho kolegu Hamiltona. "Ferrari sa ukázalo v Melbourne ako veľká hrozba, takže musíme tvrdo pracovať. Bolo skvelé vyhrať prvé preteky, ale cieľom je zostať na vrchole počas celého roka. Pred nami je ešte dlhá cesta," povedal nemecký pilot pre oficiálnu stránku svojho zamestnávateľa.


"V tejto sezóne nás čaká mnoho víkendov, keď budeme vpredu my, budeme bojovať koleso na koleso, alebo bude vpredu Ferrari. Nevieme, ako to celé dopadne, a to je vzrušujúce. Mám dobrý pocit ohľadom mojej rýchlosti, pred Bahrajnom som plný sebavedomia," doplnil Hamilton, ktorý čaká na víťazstvo od októbrovej VC USA, kde získal v predstihu svoj tretí titul svetového šampióna.


Hamilton by prípadným triumfom v Sachíre nielen skompletizoval hetrik, ale dotiahol by sa aj na rekordéra Fernanda Alonsa, ktorý sa tešil v rokoch 2005, 2006 a 2010. Po dve tunajšie víťazstvá majú na konte aj Sebastian Vettel z Ferrari a Felipe Massa z Williamsu.


Alonso v nedeľu určite ďalšie prvenstvo nepridá, pretože neprešiel štvrtkovou zdravotnou kontrolou. Komisia usúdila, že Španiel sa nestihol dostatočne zotaviť v oblasti hrudníka po hrôzostrašne vyzerajúcej havárii na VC Austrálie v Melbourne. V kokpite McLarenu ho nahradí 24-ročný Belgičan Stoffel Vandoorne, absolvuje svoj debut v F1. "Samozrejme, že som sklamaný, to by bol každý jazdec. Milujem tento šport, musím však akceptovať rozhodnutie lekárov. Bezpečnosť je prvoradá a oni usúdili, že moja účasť by bola priveľkým rizikom. Bol som pripravený na štart, hoci od Melbourne mám bolesti hrudníka a nespával som práve najlepšie. Chcem však zdôrazniť, že rebrá mám len narazené, nie zlomené," citoval Alonsa Blick.


Prvý tréning v Bahrajne je na programe v piatok o 13.00 h SELČ, v nasledujúcich dvoch dňoch už má byť jasno, maximálna teplota vystúpi na 28°C. Nedeľňajšie preteky aj sobotňajšia kvalifikácia štartujú o 17.00 h SELČ. Priame prenosy budú vysielať stanice Sport1 a Sport2.

Veľká cena Bahrajnu:
Dejisko: Sachír
Dĺžka okruhu: 5412 metrov
Dĺžka pretekov: 57 okruhov (308,238 km)
Divácka kapacita: 50 000
Minuloročný víťaz: Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Pedro de la Rosa (Šp.) McLaren - 1:31,447 min (2005)
Rekordér v počte víťazstiev - jazdec: Fernando Alonso 3 (2005, 2006, 2010)
Rekordér v počte víťazstiev - tím: Ferrari 4 (2004, 2007, 2008, 2010)

Prehľad víťazov posledných 10 ročníkov VC Bahrajnu:
2015 - Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2014 - Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2013 - Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2012 - Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2011 - preteky zrušili
2010 - Fernando Alonso (Šp.) Ferrari
2009 - Jenson Button (V. Brit.) Brawn
2008 - Felipe Massa (Braz.) Ferrari
2007 - Felipe Massa (Braz.) Ferrari
2006 - Fernando Alonso (Šp.) Renault
2005 - Fernando Alonso (Šp.) Renault

Poradie MS (po prvých z 21 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 25 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 18, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 15, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 12, 5. Felipe Massa (Braz.) Williams 10, 6. Romain Grosjean (Fr.) Haas 8

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 43 bodov, 2. Ferrari 15, 3. Williams 14, 4. Red Bull 12, 5. Haas 8, 6. Force India 6

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies