Využite naše najväčšie poklady - ponorte sa do vôd najlepších slovenských kúpeľov

NETKY.SK • 11 Jún 2023, 15:00 • 2 min
Využite naše najväčšie poklady - ponorte sa do vôd najlepších slovenských kúpeľov

Ak je Slovensko v niečom naozaj bohaté, je to určite voda! Voda je naším pokladom a vzácnosťou, ktorý nám môže svet jednoznačne závidieť. Zatiaľ čo sú oblasti sveta, kde trpia nedostatkom pitnej vody, u nás vyvierajú zo zeme liečivé vody, plné minerálov s blahodarnými účinkami, ktoré si môžete len tak načapovať!

slovakia

left justify in out

Slovensko sa môže pýšiť viac ako 1 600 minerálnymi prameňmi, ale aj mnohými nadštandardne vybavenými kúpeľnými a wellness rezortmi, kde vás budú rozmaznávať a kde môžete na vlastnej koži a tele zažívať účinky našich liečivých vôd.

Ak ste sa toto leto rozhodli dopriať vášmu telu a duši totálny reset v podobe rôznych wellness procedúr a chystáte sa na kúpeľnú dovolenku, tu je niekoľko naj slovenských kúpeľov a liečivých pobytov, po ktorých sa budete cítiť ako znovuzrodení...

 

Piešťany - najmedzinárodnejšie

Jedno z najinternacionálnejších miest na Slovensku! V elegantnom meste na brehu Váhu stretnete na uliciach, v nádhernom parku aj samotnom liečebnom komplexe pestrú zmes národností z celého sveta nie náhodou. Veď tunajšie „zázračné“ sírne bahno má stáročnú tradíciu a v spojení s modernými liečebnými metódami je skutočným svetovým unikátom. Výnimočné je aj to, že zásoby bahna sa samovoľne obnovujú. Užite si blahodarné pôsobenie tunajšej liečivej geotermálnej vody a krásy okolitého parku, plného fontán, sôch, záhonov ale aj zvierat, ktoré tu stretnete.

Čo liečia: pohybové ústrojenstvo, reuma, nervové ochorenia

Navštívte: Balneologické múzeum, termálne jazierko na Kúpeľnom ostrove, najstaršie Napoleonské kúpele z r. 1822, využite cyklotrasy, športoviská, kúpalisko, tenisové, či golfové ihrisko.

 

img

Piešťany

 

 

Trenčianske Teplice – najvyhľadávanejšie

Dokonale vybudovaný liečebný a relaxačný komplex sa stal mimoriadne obľúbeným cieľom mnohých dovolenkujúcich Slovákov aj hostí zo zahraničia. Až 6 bazénov s termálnou vodou, orientálne kúpele Hammam, to všetko zasadené v krásnom architektonickom prevedení s mramorom a pôsobivými arkádami, a ako bonus v prostredí Strážovských vrchov. Pramene podľa povesti objavil krívajúci pastier hľadajúci zablúdenú ovečku, ktorá sa dostala aj do erbu mesta. Preslávené sú sadrovo-sírnou vodou, skvelými liečivými zábalmi, ale aj rušným spoločenským životom v meste.

Čo liečia: pohybové ústrojenstvo, reuma, nervové, kožné aj gynekologické ochorenia

Navštívte: naplánujte si návštevu počas viacerých podujatí Hudobného leta (od 7.7. do 10.9. tu vystúpia Lenka Filipová, Gioia, Modus, SĽUK, Sima Magušinová...), prejdite sa spolu s Belmondom, Ornellou Muti či Francom Nerom po Moste slávy, vychutnajte si romantický anglický park s jazierkom.

 

img

Trenčianske Teplice

 

Rajecké Teplice – najkrajšie

Pýchou tunajších kúpeľov, učupených uprostred Malej Fatry a Strážovských vrchov je nielen termálna voda s iónmi vápnika a horčíka, ktorej účinky sú známe už od 14. storočia, ale aj prepychové zariadenie v štýle gréckej mytológie, kde si budete užívať naozaj božsky. Komplex Aphrodite má moderne vybavené balneocentrum, skvelé vonkajšie aj vnútorné bazény, množstvo relaxačných procedúr, saunový svet s vonnými bylinkami. Niet divu, že sem občas rád zavíta aj sám Peter Sagan.

Čo liečia: pohybové ústrojenstvo, nervový systém, choroby z povolania, celková relaxácia organizmu

Navštívte: množstvo turistických a cyklistických trás, ktoré si vychutnáte v každom počasí, výlet na hrad Lietava, zážitkom je samotný kúpeľný park, či prechádzky mestečkom.

 

img

 

Rajecké Teplice - Aphrodite

 

Brusno – najromantickejšie

Vďaka svojej polohe priamo uprostred lesov Slovenského rudohoria, akoby mimo civilizácie ich mnohí považujú za najromantickejšie a najliečivejšie, vďaka pokoju a tichu, ktorý nádherná príroda Horehronia ponúka. Nájdete tu sedem minerálnych prameňov so sírou, vápnikom, horčíkom. Unikátom je krásny park so stáročnými lipami, tismi, topoľmi a gaštanmi, už len samotný pobyt v ňom lieči.

Čo liečia: onkologické ochorenia, choroby obehového, tráviaceho ústrojenstva, obličiek, močových ciest, cukrovka, choroby z povolania

Navštívte: výhodou je, že zo samotných kúpeľov je prekrásny výhľad na končiare Nízkych Tatier – Prašivú a Veľkú Chochuľu, v parku nájdete sochu Krista a kaplnku sv. Anny.

 

img

Bardejov navštívila aj slávna Sissi

 

Bardejov – kúpele panovníkov

Bardejovské kúpele majú tú výhodu, že vám ponúknu krásu nespútanej prírody Východného Slovenska, ale aj vymoženosti kultúrnych a historických krás samotného mesta Bardejov. Prvá zmienka o liečivých účinkoch tunajších vôd pochádza už z 13. storočia, odvtedy tieto kúpele navštívili manželka Napoleona Mária Lujza, ruský cár Alexander I., ale aj slávna Sissi a mnohí ďalší. Nájdete tu až 10 termálnych prameňov, vrátane známeho Herkula, bohatý wellness, saunový a vodný svet.

Čo liečia: dýchacie, žalúdočné problémy, obehové ústrojenstvo, celková fyzická aj psychická vyčerpanosť.

Navštívte: nudiť sa tu rozhodne nebudete, v samotnom areáli je kino, kostol, Múzeum ľudovej architektúry, reštaurácie, tenis, minigolf, bowling, soľná jaskyňa... Samozrejme, nemôžte vynechať prehliadku historického mesta s výnimočnou architektúrou.

 

img

Sklené Teplice uprostred Štiavnických vrchov

 

Sklené Teplice – unikátny kúpeľ v jaskyni

Kúpele v Sklených Tepliciach patria medzi najstaršie na Slovensku (zmienky zo 14. stor.) a ponúkajú hneď niekoľko unikátov. Sú zasadené v krásnom prostredí Štiavnických vrchov, tunajšia voda je s obsahom horčíka a vápnika. Vyviera tu 14 prameňov, v súčasnosti sa využíva 7. Najkrajší kúpeľný dom je pomenovaný po J. W. Goethem, ktorý sa tu zúčastnil na prírodovedeckom kongrese. Nádherný kúpeľ Márie Terézie v orientálnom štýle si môžete vychutnať vďaka tomu, že tieto miesta obľuboval jej manžel František Lotrinský. Nevynechajte ani Banský kúpeľ s replikou Botticeliho Zrodenia Venuše.

Čo liečia: Pohybový a nervový aparát, regenerácia mysle a tela.

Navštívte: Určite si urobte výlet do 12 km vzdialenej Banskej Štiavnice. Ponorte sa do unikátneho jaskynného parného kúpeľa "Parnica", bohatého na kalcium v prírodne vytvorenej jaskyni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies