Experti rokujú v Bratislave o reforme autorského práva

NETKY.SK • 8 November 2016, 11:44 • 2 min
Experti rokujú v Bratislave o reforme autorského práva

BRATISLAVA - Experti na autorské právo a duševné vlastníctvo dnes rokujú v Bratislave na medzinárodnej odbornej konferencii Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva. Konferencia sa koná dnes a v stredu pri príležitosti predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Jej cieľom je priniesť prehľad aktuálnych trendov v práve EÚ vo vzťahu k regulácii, ochrane a vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva. Účastníkov privítal minister kultúry Marek Maďarič a predseda Úradu priemyselného vlastníctva Richard Messinger. S úvodným príhovorom vystúpil aj výkonný riaditeľ Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) António Campinos.


Campinos okrem iného upozornil na potrebu vzdelávania mládeže v oblasti ochrany autorských práv. Mladí sú síce počítačovo gramotní, no napriek tomu kopírujú a nelegálne sťahujú diela z internetu, napr. počítačové hry. Ako pre médiá doplnil k téme Maďarič, veľkú úlohu by zohrala osveta. Bežní ľudia, ale poučenejší ľudia si podľa Maďariča nechcú stále uvedomiť, že duševné vlastníctvo je komodita, ktorú niekto vytvoril, a nie je možné len tak zakryť sa nejakým pojmom slobody a pirátsky sa ho zmocňovať, rozširovať ho a užívať. Je to kradnutie, povedal.


Duševné vlastníctvo zohráva podľa Maďariča čoraz významnejšiu úlohu nielen v oblasti kultúry či vybraných oblastí hospodárstva, ale stáva sa z neho celospoločenský fenomén s presahom do každodenného života. Jeho využívanie veľmi rozvinuli nové digitálne technológie, ktoré však priniesli aj množstvo otvorených otázok potrebných k reforme právneho systému EÚ. Ako ďalej v svojom príhovore pripomenul minister kultúry, cieľom slovenského predsedníctva v oblasti európskeho autorského práva je popri úspešnom naštartovaní trialógov, teda rozhovorov medzi trojicou európskych inštitúcií - komisiou, radou a parlamentom, k nariadeniu o prenosnosti zároveň tiež posunúť čo najviac diskusiu o reforme autorského práva v rade ministrov.


Ako v úvode konferencie povedal pre médiá Maďarič, slovenské predsedníctvo EÚ v oblasti ochrany autorského práva nadväzuje na prácu holandského predsedníctva, napr. v otázke portabilit, to znamená prenosnosti niektorých obsahov aj cez hranice. "Povedzme, ak si človek kúpi práva na pozeranie filmu na Slovensku, tak chceme dosiahnuť, aby si ho mohol bez akýchkoľvek prekážok pozrieť aj na dovolenke v Chorvátsku". Maďarič očakáva, že spomínané opatrenie by mohol Európsky parlament schváliť ešte počas nášho predsedníctva, teda do konca tohto roka. Považoval by to za veľký úspech.


Ako médiá informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR, konferencia je jedným z najdôležitejších podujatí roku 2016 v oblasti duševného vlastníctva. Potvrdil to vysoký záujem odborníkov z členských krajín EÚ o účasť na jej programe. Dôvodom vysokého záujmu je aj Európskou komisiou nedávno zverejnená najväčšia reforma autorského práva za posledné roky. Popri reforme autorského práva je predmetom debát aj budúcnosť európskeho patentového systému, ktorý stojí na prahu najvýznamnejšej zmeny od uzatvorenia Európskeho patentového dohovoru v roku 1973.

 

Vzniknúť má totiž jednotný patentový systém v rámci celej EÚ. Hovorí sa tiež o otázkach vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva v digitálnom prostredí, o reforme známkového práva v EÚ či o jednotnom digitálnom trhu. "Zámerom konferencie je formovanie úvah, týkajúcich sa vyváženosti práv a politík tak, aby bolo duševné vlastníctvo optimálne využité za účelom podpory kultúrnej rozmanitosti a najmä zvýšenia konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov," dodalo k cieľom konferencie MK SR. Konferenciu pripravilo MK SR a Úrad priemyselného vlastníctva v spolupráci s hlavnými partnermi - Európskou komisiou a Úradom Európskej únie pre duševné vlastníctvo.


Prioritnými oblasťami ministerstva kultúry sú počas slovenského predsedníctva oblasti audiovízie a kultúry, ako aj spomínaná oblasť autorského práva, ktorá patrí do pôsobnosť Rady EÚ pre konkurencieschopnosť. V audiovízii je naším hlavným cieľom revízia smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorá je jednou z hlavných súčastí stratégie pre jednotný digitálny trh. Oblasti kultúry dominuje zámer zabezpečiť strednodobé preskúmanie pracovného plánu pre kultúru na roky 2015 až 2018 a z oblasti legislatívnych aktov návrh Európskeho parlamentu a Rady na vyhlásenie roku 2018 za Európsky rok kultúrneho dedičstva. V oblasti autorského práva sa slovenské predsedníctvo zameriava na nariadenie o cezhraničnej prenosnosti online obsahových služieb. Počas nášho európskeho predsedníctva ministerstvo kultúry predsedá Rade EÚ pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport. Rada sa v zložení ministrov kultúry členských štátov EÚ zíde na zasadnutí v Bruseli 21. a 22. novembra. Zasadnutiu predchádzajú dve expertné konferencie v Bratislave. Prvá na tému Ochrana maloletých - Regulačné konvergencie bola v septembri a druhá je aktuálna konferencia s názvom Formovanie budúcnosti duševného vlastníctva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies