Exminister László Szigeti sa necíti vinný

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 16:24 • 2 min
Exminister László Szigeti sa necíti vinný

BRATISLAVA - Bývalý minister školstva László Szigeti sa necíti vinný v prípade obžaloby zo subvenčného podvodu.

slovakia

left justify in out

Ako vyhlásil dnes na hlavnom pojednávaní na Okresnom súde Bratislava III, úradníci ministerstva školstva ho v roku 2006 neinformovali, že obec Zemianska Olča, ktorej ministerstvo poskytlo dotáciu na opravu školskej telocvične, na to nespĺňala podmienky. Podľa neho úradníci doplnili obec do zoznamu vyhovujúcich žiadostí, čo on nakoniec schválil. "Spoliehal som sa na to, že si kompetentní splnia svoje povinnosti," povedal obžalovaný. Ako doplnil, obec aj školu navštívil predtým osobne a videl, že zdevastovaná telocvičňa rekonštrukciu podporuje. "Poškodené parkety, nefunkčné okná, zatekajúca strecha, slabé kúrenie," opísal vtedajší stav telocvične v obci. "Chcel som im poskytnúť pomoc". To, že obec peniaze použila na opravu haly v súkromnom vlastníctve, sa údajne dozvedel až v roku 2012, keď ho predvolali na výsluch.

 

Exminister priznal, že sa vo veci žiadosti o príspevok pre obec dvakrát osobne stretol s vtedajším starostom Zemianskej Olče. Ako ďalej povedal, žiadosť o dotáciu obec adresovala priamo jemu ako ministrovi v marci 2006. On ju následne posunul kompetentným na ministerstve, aby ju posúdili. Toto tvrdenie ale vo výpovediach nepotvrdili jeho bývalí podriadení - vtedajšia generálna riaditeľka Sekcie financovania ministerstva Eva Bizoňová ani vtedajší riaditeľ Odboru kapitálových výdavkov Jozef Kosár Tí tvrdili, že si existenciu písomnej žiadosti od obce nepamätajú a že obec bola medzi vyhovujúce žiadosti zaradená na žiadosť vtedajšieho ministra. Exminister ale tvrdil, že sa podriadených len pýtal na to, prečo obec nezaradili do predbežného zoznamu vyhovujúcich žiadostí, na čo ju oni následne zaradili do konečného zoznamu. "Osobne som žiadosti nevyhodnocoval," povedal László Szigeti. Zasielanie žiadostí priamo ministrovi nebolo podľa neho nezvyčajné, aj keď väčšina žiadostí prichádzala cez vtedajšie Krajské školské úrady. Podľa ministrových vtedajších podriadených práve tieto úrady vyhodnocovali žiadosti, či spĺňajú všetky náležitosti. Oni to údajne v popise práce nemali. Pokiaľ niekto na ministerstve žiadosti posudzoval, bol to podľa nich minister. 

 

Na dnešnom pojednávaní vypovedal aj vtedajší prednosta Krajského školského úradu Nitra Štefan Prónay. Podľa neho obec úradu žiadosť o dotáciu neposlala. Až následne im prišli peniaze z ministerstva, ktoré úrad zaslal obci. 

 

Ďalší svedkovia majú v prípade vypovedať 25. augusta. 

 

Exministra školstva Lászlóa Szigetiho obvinili zo subvenčného podvodu na jeseň roku 2013. Podľa polície ako minister neoprávnene udelil dotáciu viac ako 116-tisíc eur obci Zemianska Olča, a to vraj aj napriek vedomosti, že na peniaze nemajú nárok. Televízia Markíza vtedy informovala, že dotáciu určenú na rekonštrukciu školskej telocvične použili na prestavbu sály v budove súkromnej spoločnosti. László Szigeti bol minister školstva päť mesiacov v roku 2006 a práve v tomto období sa podľa polície dohodol so starostom obce Zemianska Olča na poskytnutí dotácie. Starosta bol v prípade takisto stíhaný ale v januári tohto roku zomrel. 

 

Súd v októbri 2014 už jednu obžalobu na exministra zamietol. "Pri tvorbe spisového materiálu boli porušené základné práva obvineného na jeho obhajobu,“ vysvetlila vtedy odmietnutie obžaloby predsedníčka senátu Okresného súdu Bratislava III, pričom skonštatovala, že vyšetrovatelia vtedy urobili viacero chýb. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť na krajský súd, ktorý nariadil nové zasadnutie okresného súdu. Na tom už žalobu prijali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies