Euroskupina ocenila pokrok pri rokovaniach s Gréckom, ale zatiaľ bez dohody

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 09:27 • 2 min
Euroskupina ocenila pokrok pri rokovaniach s Gréckom, ale zatiaľ bez dohody

BRUSEL - Ministri financií eurozóny privítali pokrok pri rokovaniach o reformách medzi veriteľmi a Gréckom. Ale zároveň upozornili, že na vyriešenie sporných otázok a dosiahnutie konečnej dohody potrebujú viac času. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

slovakia

left justify in out

"Budeme pokračovať v monitorovaní situácie a sme pripravení stretnúť sa hneď, ako nám inštitúcie (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) potvrdia, že dosiahli základ pre úspešné uzavretie rokovaní," vyhlásil Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny po skončení pondelkového (11.5.) stretnutia.

 

Pripomenul, že Grécko tlačí čas aj problémy s likviditou a dúfa preto, že sa obom stranám podarí dospieť k dohode skôr, ako Aténam dôjdu peniaze.

 

Ministri zopakovali, že ich stanovisko z konca februára zostáva v platnosti a tvorí rámec diskusie. Vtedy sa totiž s Gréckom dohodli na predĺžení záchranného programu do konca júna pod podmienkou, že im predloží vlastný plán dôveryhodných reforiem, ako znížiť zadlženie krajiny na udržateľnú úroveň.

 

A hneď ako inštitúcie dosiahnu dohodu na úrovni pracovných tímov, Euroskupina rozhodne o uvoľnení ďalšej splátky zo záchranného balíka.

 

Grécky minister financií Janis Varufakis novinárom po skončení zasadania Euroskupiny povedal, že finančná situácia jeho krajiny si vyžaduje naliehavé riešenie. "Hovoríme o nasledujúcich pár týždňoch," vyhlásil.

Grécky premiér Alexis Tsipras minulý mesiac naznačil, že by mohol o požadovaných reformách vypísať referendum, ale Varufakis v pondelok povedal, že všeľudové hlasovanie zatiaľ nie je na programe.

 

Napriek problémom Grécko v pondelok, teda v deň splatnosti, poslalo Medzinárodnému menovému fondu 750 miliónov eur.

 

Podľa nemenovaného európskeho diplomata Grécko musí dosiahnuť dohodu s veriteľmi v nasledujúcich dvoch alebo troch týždňoch, aby stihlo všetko do 30. júna, keď vyprší platnosť predĺženia finančnej pomoci. Prípadnú dohodu musia totiž v niektorých členských štátoch eurozóny schváliť národné parlamenty, a to si vyžaduje čas.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies