Euroskupina nechá preskúmať cyperskú legislatívu proti praniu peňazí

NETKY.SK • 12 Február 2013, 07:50 • 2 min
Euroskupina nechá preskúmať cyperskú legislatívu proti praniu peňazí

Euroskupina nechá preskúmať cyperskú legislatívu proti praniu peňazí - Svet Eurozóna poverí odborníkov, aby posúdili opatrenia, ktoré Cyprus prijal v rámci boja s praním špinavých peňazí. A až na základe ich hodnotenia rozhodne o záchrannom úvere pre stre

slovakia

left justify in out

imgEurozóna poverí odborníkov, aby posúdili opatrenia, ktoré Cyprus prijal v rámci boja s praním špinavých peňazí. A až na základe ich hodnotenia rozhodne o záchrannom úvere pre stredomorský ostrov. Vyhlásil dnes Jeroen Dijsselbloem, nový predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, ktorého cituje agentúra DPA.

Euroskupina zároveň vyzvala Európsku komisiu, Európsku centrálnu banku a Medzinárodný menový fond, aby do týždňa schválili podmienky hodnotiacej misie.

Jej úlohou bude skontrolovať, či Cyprus zaviedol kompletnú legislatívu proti praniu špinavých peňazí, a či ju skutočne a v plnej miere uplatňuje.

Podľa eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna práve splnenie oboch bodov: teda ako zavedenie, tak uplatňovanie príslušnej legislatívy, ktorá musí byť v súlade s európskymi štandardmi pre boj s praním špinavých peňazí, sú zásadnou podmienkou pre poskytnutie záchranného úveru.

Cyprus vlani požiadal Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver. Dôvodom sú finančné problémy cyperských bánk, ktoré museli odpísať veľké straty z gréckych dlhopisov. Podľa predbežného odhadu Cyprus bude potrebovať zhruba 17 miliárd eur.

Stredomorský ostrov je však považovaný za daňový raj, najmä pre bohatých Rusov. Mnohí z nich krajinu podľa Nemecka, ale aj ďalších štátov, využívajú na pranie špinavých peňazí. To však cyperská vláda odmieta a trvá na tom, že v tomto smere spĺňa všetky medzinárodné štandardy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies