Európsky parlament uľahčuje život utečencom z Ukrajiny

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 14:49 • 2 min
Európsky parlament uľahčuje život utečencom z Ukrajiny

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok schválili návrh, aby si ukrajinskí utečenci mohli ponechať svoje národné vodičské preukazy a nemuseli si ich vymeniť za preukazy EÚ.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament schválil nové pravidlá pre všetkých, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy na území Ukrajiny. 

„Ukrajinci, ktorí utiekli pred inváziou Ruska na Ukrajinu a získali štatút dočasnej ochrany, budú môcť naďalej používať svoj ukrajinský vodičský preukaz bez toho, aby ho museli vymeniť za vodičský preukaz EÚ alebo absolvovať novú vodičskú skúšku, pokiaľ majú štatút dočasnej ochrany,“ uvádza sa v tlačovej správe EP. 

 

img
 

V prípade straty alebo odcudzenia vodičského preukazu budú môcť krajiny EÚ vydať nové vodičské preukazy EÚ za predpokladu, že u ukrajinských orgánov overia, či je osoba držiteľom platného vodičského preukazu v krajine a dotyčná osoba predloží osvedčenie o tom, že je fyzicky a duševne spôsobilá viesť vozidlo.

Držiteľom ukrajinského preukazu bude stačiť krátky výcvikový kurz a skúška spôsobilosti, aby mohli pracovať ako vodiči nákladných automobilov alebo autobusov.

Čítajte tiež: Bratislavskí policajti nechceli uveriť hodnote, ktorú nafúkal Ukrajinec za volantom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies