Európsky parlament a Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

NETKY.SK • 12 Marec 2024, 21:00 • 2 min
Európsky parlament a Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Na slávnosti pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sa Ivana Andrés a Alba Redondo zo španielskeho ženského národného futbalového tímu prihovorili poslancom v Štrasburgu.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka Roberta Metsola poďakovala hráčkam za to, že zbúrali stereotypy a ukázali, že rod nemusí brzdiť cestu k úspechu. Nerovnosť v športe však pretrváva v medializácii, sponzorstve a odmeňovaní, dodala, s tým, že ide o súčasť systémového problému, na odstránení ktorého Parlament tvrdo pracuje. Predsedníčka Metsola povedala, že je na každej z nás, aby sme uľahčili túto zmenu paradigmy, uľahčili ženám odstraňovanie nespravodlivých bariér a pripomenuli prácu, ktorú ešte treba urobiť.

Alba Redondo a Ivana Andres vo svojom spoločnom príhovore uviedli, že spravodlivejšiu a rovnocennejšiu spoločnosť treba budovať prostredníctvom vzdelávania. Šport je jedinečný nástroj, ktorý môže zmeniť životy a vzdelávať, a dievčatá na celom svete musia dostať ženské vzory, ktoré im pomôžu prekonať prekážky.

Podpredsedníčka Komisie Věra Jourová sa vyjadrila proti násiliu, ktorému ženy čelia vo verejnom živote ako novinárky a političky, a ktoré ich núti opustiť svoje verejné funkcie. Vyzvala členské štáty, aby potrestali páchateľov a vyzvala zamestnávateľov, aby aktívne bránili ženy, keď čelia obťažovaniu online aj offline.

Rečníci politických skupín poukázali na mnohé úspechy tohto legislatívneho obdobia, ako je pristúpenie EÚ k Istanbulskému dohovoru a nové pravidlá EÚ týkajúce sa žien v správnych radách a transparentnosti odmeňovania, pričom poukázali na to, že k tomu prispelo aj silné ženské vedenie na úrovni EÚ. Mnohí však tiež poukázali na to, že tu nie je priestor na spokojnosť, pretože obťažovanie a sexuálne násilie pretrvávajú v EÚ a na celom svete. Ženy v športe by mali byť odmeňované rovnako ako muži a mali by sa rovnako podieľať na rozhodovaní, povedali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Európsky parlament
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies