Veľká hromadná nehoda na diaľnici

NETKY.SK • 20 Január 2022, 18:40 • 2 min
Veľká hromadná nehoda na diaľnici

PRAHA/BRATISLAVA – Z aktuálnych informácií nevyplýva, že by medzi zranenými hromadnej dopravnej nehody asi 40 vozidiel na diaľnici D5 pri obci Žebrák v Stredočeskom kraji smerom na Prahu mali byť aj Slováci. TASR o tom informoval vo štvrtok komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

slovakia

left justify in out

Ako povedal meteorológ Českej televízie Michal Žák, v momente nehody totiž miestom prechádzal pás veľmi silných snehových zrážok. „V priebehu krátkej doby môže napadnúť niekoľko centimetrov snehu,“ uviedol. „Veľká intenzita sneženia znamená i výrazné a pomerne náhle zníženie viditeľnosti. Pri rýchlosti premávky na diaľniciach je to na hranici reakčnej schopnosti vodičov,“ doplnil. Nepriaznivé počasie považuje za jednu z príčin nehody i hovorkyňa českej polície Vlasta Suchánková.

 

 

 

„Určite veľký podiel na hromadnej dopravnej nehode malo i počasie, snehová búrka, ktorá sa prehnala cez Prahu a stredné Čechy,“ uviedla. Dodala ale, že mohlo ísť o súhru viacerých faktorov. „Bude tam určite nejaké neprispôsobenie rýchlosti, nedodržanie bezpečnej vzdialenosti a podobne,“ doplnila s tým, že všetky príčiny objasnia policajní vyšetrovatelia. Hovorkyňa hasičov v Stredočeskom kraji Tereza Fliegerová vo vysielaní ČT24 spresnila, že sa zrazilo 22 osobných a 14 nákladných automobilov. Hasiči havarované vozidlá na mieste podľa jej slov kontrolujú, aby zabránili možnému vzniku požiaru a zasypávajú prevádzkové kvapaliny. Miesto zásahu rozdelili na tri úseky. Hasiči povolali i evakuačný autobus, ktorý pre nezranených účastníkov nehody zaisťuje tepelný komfort. Dosiaľ bolo hlásených šesť zranených.

 

„Z informácií, ktoré máme momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými mali byť aj občania SR. Situáciu však naďalej sledujeme a sme v kontakte s miestnymi úradmi,“ uviedol rezort diplomacie. K hromadnej nehode došlo vo štvrtok na zhruba 33. kilometri D5. Diaľnica je v smere na Prahu úplne neprejazdná. Záchranári aktivovali v súvislosti s hromadnou nehodou traumaplán. Ten sa vyhlasuje, ak utrpí zranenia najmenej päť ľudí, priblížila hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Petra Homolová.

 

Možno vás zaujme: Európsky parlament odobril posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona