Európske banky budú zrejme nútené zvýšiť kapitálové rezervy

NETKY.SK • 8 September 2015, 13:04 • 2 min
Európske banky budú zrejme nútené zvýšiť kapitálové rezervy

LONDÝN - Európske banky budú pravdepodobne nútené zvýšiť svoje kapitálové rezervy až o 26 miliárd eur, ak sa regulačným úradom podarí presadiť návrh na zavedenie jednotných kapitálových požiadaviek do konca roka 2018. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správu analytikov spoločnosti JPMorgan.

slovakia

left justify in out

Európa postupne zavádza do praxe nové pravidlá o výške kapitálu bánk, na ktorých sa dohodli veľké svetové ekonomiky po globálnej finančnej kríze v rokoch 2007-09, aby sa vyhli záchrane bánk z peňazí daňových poplatníkov.

 

Podľa analytikov JPMorgan 13 z 35 bánk, ktoré skúmali, zrejme nesplní požiadavky na minimálnu výšku kapitálových rezerv.

 

Nové pravidlá pre kapitálové rezervy začnú v Európe platiť v plnom rozsahu od roku 2019. Ich cieľom je ukončiť rozdiely v pravidlách jednotlivých štátoch, ktoré investorom sťažovali porovnávanie bánk.

 

Snaha o harmonizáciu pravidiel sa dotkne kapitálových ukazovateľov, ktoré zodpovedajú kapitálovým rezervám vo výške 137 miliárd eur, pričom bankám bude chýbať odhadom 26 miliárd eur, aby splnili požiadavky na ukazovateľ kapitálovej primeranosti Common Equity Tier 1 Capital, domnieva sa JP Morgan.

 

Analytici JP Morgan odhadujú, že svoje kapitálové rezervy budú musieť zvýšiť napríklad Raiffeisen Bank, Crédit Agricole, UniCredit, Société Générale (SocGen), Banco Santander alebo Natixis.

 

Crédit Agricole, SocGen a Santander s najväčšou pravdepodobnosťou znížia dividendy, aby splnili kapitálové požiadavky. Ostatné zrejme znížia objem rizikových aktív.

 

Iba Raiffeisen Bank, s kapitálovým deficitom vo výške 1 miliardy eur, bude stále čeliť hrozbe rozdelenia, ostatné banky budú možno schopné pokryť schodok v kapitálových rezervách z vlastných zdrojov, konštatuje správa analytikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies