Európske aerolínie prerobia tento rok vyše 1,1 miliardy USD

NETKY.SK • 11 Jún 2012, 11:45 • 2 min
Európske aerolínie prerobia tento rok vyše 1,1 miliardy USD

Európske aerolínie prerobia tento rok vyše 1,1 miliardy USD - Doprava Vedenie IATA, medzinárodné združenie leteckých prepravcov, na výročnom stretnutí svojich 240 členov dnes v Pekingu informovalo, že aerolínie dosiahnu tento rok zisk asi 3 miliardy USD (

slovakia

left justify in out

img

Vedenie IATA, medzinárodné združenie leteckých prepravcov, na výročnom stretnutí svojich 240 členov dnes v Pekingu informovalo, že aerolínie dosiahnu tento rok zisk asi 3 miliardy USD (2,40 miliardy eur). Miera zisku bude okolo 0,5 % ich ročných výnosov. V porovnaní s predchádzajúcou prognózou sa výška zisku nemení; výsledok by mohol byť lepší, keby činnosť leteckých spoločností nepriaznivo neovplyvňovala európska dlhová kríza.
      Podnikanie európskych aerolínií sa tento rok skončí schodkom 1,1 miliardy USD. V marci IATA odhadovala ich stratu 600 miliónov USD. Zisk amerických spoločností vzrastie z marcových 900 miliónov na 1,4 miliardy USD. 
      Generálny riaditeľ IATA Tony Tyler povedal, že sa zlepšuje situácia amerických aerolínií, ktoré začínajú pociťovať nedostatok prepravnej kapacity. Ostatným vo svete sa vodí horšie. Klesá najmä objem nákladnej prepravy. Šéf Japan Airlines (JAL) Masaru Oniši povedal, že nákladná preprava medzi Japonskom a Európou klesla medziročne o 5 %. Zostupný trend, ktorý sa začal v apríli, pokračuje. Generálny riaditeľ Cathay Pacific Airways John Slosar informoval, že jeho spoločnosť, zameraná na prepravu nákladov, za prvé štyri mesiace prepravila o 10 % menej tovarov než v rovnakom období vlaňajška.
      Mnohí dopravcovia už prestali využívať lietadlá a svoje zásielky začali posielať podstatne lacnejšie loďami.
      Výška zisku leteckých spoločností prudko klesá. Kým v roku 2010 bol ich prebytok 15,8 miliardy USD, vlani klesol na 7,9 miliardy USD. Tyler povedal, že pokles zisku súvisí s ostrým konkurenčným zápasom v odvetví.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies