Európska únia privítala čiastočnú dohodu medzi vládou a povstalcami v Južnom Sudáne

NETKY.SK • 18 August 2015, 13:44 • 2 min
Európska únia privítala čiastočnú dohodu medzi vládou a povstalcami v Južnom Sudáne

BRUSEL - Tlačový úrad Európskej komisie (EK) v mene vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci Federicy Mogheriniovej, komisára pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christosa Stylianidisa a komisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu privítal čiastočnú dohodu konfliktných strán v Južnom Sudáne.

slovakia

left justify in out

Traja predstavitelia exekutívy EÚ ocenili skutočnosť, že v pondelok bola v Addis Abebe podpísaná čiastočná dohoda medzi vládou a povstalcami v Južnom Sudáne, ktorá je podľa eurokomisárov "krok smerom ku konečnej mierovej dohode" v tejto krajine. Juhosudánska občianska vojna trvá od decembra 2013 a je motivovaná mocenskými a národnostnými spormi.

 

Juhosudánsky prezident Salva Kiir na poslednú chvíľu odmietol podpísať dohodu s protivníkmi, ktorú iniciovala jeho vláda, Mogheriniová, Stylianidis a Mimica však vyjadrili nádej, že tak nakoniec urobí, čo povedie k ukončeniu krviprelievania v najmladšom štáte Afriky.

 

Prezident Kiir prisľúbil, že sa v priebehu 15 dní vráti do Addis Abeby, aby mierovú dohodu "sfinalizoval".

Európska komisia dala najavo, že v tejto fáze víta podpis medzi Sudánskym ľudovým oslobodeneckým hnutím/Opozičnou armádou a hnutím bývalých politických väzňov a ocenila úsilie Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD), ktoré bolo kľúčové pre dosiahnutie dohody.

 

EÚ bude aj naďalej podporovať IGAD a úsilie všetkých ostatných zúčastnených strán, aby sa dospelo k okamžitému a úplnému uplatňovaniu prímeria a zároveň aj k neobmedzenému prístupu humanitárnych organizácií k obyvateľstvu Južného Sudánu, ktoré čelí závažnej humanitárnej kríze.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies