Európska Únia podporí konzumáciu mlieka, ovocia a zeleniny v školách: Program bude platiť od septembra

NETKY.SK • 1 August 2017, 12:46 • 2 min
Európska Únia podporí konzumáciu mlieka, ovocia a zeleniny v školách: Program bude platiť od septembra

BRATISLAVA - V Európskej únii platí oddnes nový program na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny v školách.

slovakia

left justify in out

Školy ho začnú uskutočňovať od prvého dňa školského roka 2017/2018. Program vznikol zlúčením dvoch súčasných programov – programu na podporu konzumácie ovocia a zeleniny a programu na podporu konzumácie mlieka do jednotného právneho rámca.


Na financovanie programu Európska únia vyčlenila na nasledujúci školský rok 250 miliónov eur, z toho Slovensko na program dostane vyše 3,2 milióna eur. Cieľom programu je podporovať zdravé stravovacie návyky u detí pomocou distribúcie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.

 

Súčasťou programu sú aj osobitné vzdelávacie programy, ktoré majú zvýšiť povedomie žiakov o dôležitosti správnej výživy a vysvetliť im, ako sa vyrábajú potraviny. Deťom v školách budú v rámci programu prioritne podávať čerstvé ovocie, zeleninu a konzumné mlieko. Distribuovať môžu takisto spracované výrobky, ako sú polievky, ovocné kompóty, džúsy, jogurty a syr, ak to schvália vnútroštátne zdravotnícke orgány. Členské štáty samé rozhodujú o konkrétnej podobe programu, teda napríklad o tom, aké tematické vzdelávacie opatrenia a iné poľnohospodárske výrobky chcú doň začleniť.

Na bývalom programe na podporu konzumácie ovocia a zeleniny sa zúčastňovalo 24 členských štátov a na bývalom programe na podporu konzumácie mlieka 28 členských štátov. V minulom roku malo z programu na podporu konzumácie mlieka prínos približne 20 miliónov detí a z programu na podporu konzumácie ovocia a zeleniny okolo 11,7 milióna detí.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná už v júni uviedla, že cieľom nového spojeného školského programu je zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, ako i spotrebu ovocia a zeleniny v školách. Chcú tak prispieť k vytvoreniu zdravých stravovacích návykov u detí a žiakov. Program nastavili tak, aby sa k žiakom dostali výrobky najvyššej kvality. Mliečne výrobky môžu obsahovať najviac sedem percent pridaného cukru alebo medu, čerstvé a spracované syry maximálne 10 percent nemliečnej zložky. Na výdajných miestach v škole či prostredníctvom mliečnych automatov budú po novom k dispozícii aj bezlaktózové variácie mlieka pre žiakov s intoleranciou na laktózu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies